ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις τρόποι να «ρίξετε» τον πυρετό το παιδιού

Τέσσερις τρόποι να «ρίξετε» τον πυρετό το παιδιού
pexels.com

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πυρετό όταν δεν πέφτει.

Ο πυρετός αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μία ποικιλία παραγόντων, με συνηθέστερο αίτιο τις λοιμώξεις, ιογενείς κυρίως, αλλά και βακτηριακές.

Περισσότεροι από τους μισούς γονείς ονομάζουν υψηλό (μεγάλο) πυρετό θερμοκρασία μασχάλης πάνω από 38° C, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι ο υψηλός πυρετός, δηλαδή πάνω από 38o° C μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη έως και θάνατο!

Οι παιδίατροι συμφωνούν ότι ένα παιδί μπορεί να πάρει αντιπυρετικό αν έχει θερμοκρασία από 38,5 βαθμούς και πάνω.

Τα παιδιά έχουν πιο συχνά πυρετό σε σχέση με τους ενήλικες και όταν δεν πέφτει, προκαλεί την έντονη ανησυχία των γονιών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να υποχωρήσει ο πυρετός:

Ενυδάτωση

Δώστε στο παιδί πολλά υγρά. Σύμφωνα με το verywellhealth.com η κατανάλωση υγρών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες αφυδάτωσης και παράλληλα να το δροσίσει. Οι αραιωμένοι χυμοί φρούτων είναι μια καλή επιλογή.

Μπάνιο

Ένα χλιαρό μπάνιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και παράλληλα ανακουφίζει τους πόνους που μπορεί να αισθάνεται το παιδί από τον πυρετό. Πρέπει να αποφεύγετε το κρύο ή το δροσερό νερό καθώς θα προκαλέσει ρίγη στο παιδί.

Αντιπυρετικά

Η χρήση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη είναι ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε τον πυρετό. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να δοθεί σε παιδιά ηλικίας 2 μηνών. Ωστόσο, εάν το μωρό σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και έχει πυρετό επικοινωνήστε με τον παιδίατρο πριν δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο. Η ιβουπροφαίνη μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Δροσερές κομπρέσες

Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο του παιδιού καθώς και κάτω από τα χέρια. Ανανεώστε τις συχνά καθώς ζεσταίνονται.