ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Έρευνα: Ένας στους δέκα ασθενείς που έλαβε εξιτήριο νοσηλεύτηκε για δεύτερη φορά

Κορονοϊός - Έρευνα: Ένας στους δέκα ασθενείς που έλαβε εξιτήριο νοσηλεύτηκε για δεύτερη φορά

Αναλύθηκαν δεδομένα για 126.137 περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2020

Ένας στους δέκα ασθενείς που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά από νοσηλεία από κορονοϊό, χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου σε διάστημα εντός δύο μηνών, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Αθανάσιος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) έδωσαν πληροφορίες για τη σχετική έρευνα.

Προκειμένου να εξετάσουν ποια είναι η πορεία των ασθενών μετά τη νοσηλεία τους για τη θεραπεία από τον κορονοϊό, ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέλυσαν δεδομένα για 126.137 περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2020, έχοντας προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 15% των ασθενών απεβίωσαν στο διάστημα της αρχικής νοσηλείας τους. Από όσους έμειναν στη ζωή, το 9% νοσηλεύτηκαν ξανά στο ίδιο νοσοκομείο μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ το 1,6% των ασθενών επανανοσηλεύτηκαν περισσότερο από μία φορά.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επανανοσηλείας των ασθενών μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο ήταν 15% για τους ασθενείς που συνέχισαν την αποθεραπεία τους σε μονάδα νοσηλευτικής περίθαλψης, 12% για τις περιπτώσεις εκείνων που λάμβαναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σπίτι και 7% για όσους δεν χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπεία- ιατρική φροντίδα.

Σημειώνεται ότι, από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκ νέου, λιγότερο από το 0,1% απεβίωσαν. Κατά την επανασνοσηλεία τους, οι ασθενείς διαγνώστηκαν κυρίως με νόσους του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος ή νόσους του κυκλοφορικού συστήματος. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες για εκ νέου νοσηλεία αυξάνονται για τους ασθενείς που εμφανίζουν ιστορικό παθήσεων, όπως προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες νόσους των νεφρών ή των πνευμόνων, διαβήτη κλπ.

Από τη μελέτη των ειδικών φάνηκε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών -που μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο έμειναν στο σπίτι (με ή χωρίς ιατρική φροντίδα) και λίγο αργότερα επανανοσηλεύτηκαν- είχαν τουλάχιστον ένα από τα προαναφερόμενα χρόνια νοσήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στα ΑΕΙ: Ελάχιστη βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης και αστυνομία στα Πανεπιστήμια