ΥΓΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αναμονή για ΜΕΘ στα γενικά περιστατικά - Διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αναμονή για ΜΕΘ στα γενικά περιστατικά - Διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους
INTIME NEWS

«Κρύβουν τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ σε γενικά περιστατικά, αλλά δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Αφορμή για την καταγγελία αποτέλεσε η περίπτωση ενός 60χρονου ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Ο ασθενής υποβλήθηκε το Σάββατο (06/03/2021) σε χειρουργική επέμβαση και από τότε περιμένει να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής. Το νοσοκομείο επιβεβαίωσε στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ότι ακόμα ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος σε θάλαμο, επομένως είναι δύο γενικά περιστατικά σε αναμονή μόνο στον «Ερυθρό Σταυρό».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το νοσοκομείο έχει δώσει τα περιστατικά στο ΕΚΑΒ για διακομιδή από το Σάββατο, ακόμα όμως δεν έχει βρεθεί κρεβάτι.

«Ο Ερυθρός Σταυρός μετέτρεψε πρόσφατα τη δική του γενική ΜΕΘ 14 κλινών σε ΜΕΘ κορονοϊού. Πού είναι οι ιδιωτικές ΜΕΘ; Πόσοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής σήμερα; Πού είναι οι 1.300 ΜΕΘ;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Πράγματι, η λίστα αναμονής για γενικά περιστατικά είναι αυξημένη αυτή τη στιγμή και υπάρχει αναμονή, δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου. Προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να την διαχειριστούμε, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, η λίστα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα της αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ στα γενικά περιστατικά είναι διαχρονικό και πάντα επιδεινώνεται τους μήνες από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο, λόγω της αύξησης των λοιμώξεων. Βέβαια, ο covid είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας.

Τα γενικά περιστατικά διακομίζονται κυρίως σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα, αυτή τη στιγμή. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν παραχωρήσει περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ.

Αναμονή, ωστόσο, υπάρχει. Στην καθυστέρηση παίζει ρόλο το γεγονός ότι για να μεταφερθούν τα γενικά περιστατικά σε ΜΕΘ, πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ κορονοϊού, πράγμα που σημαίνει σίγουρα ένα 24ωρο καθυστέρηση, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Επίσης, ρόλο παίζει η φύση των περιστατικών και η διαθεσιμότητα των κλινών. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν κάποιες κενές κλίνες σε μια μονάδα, όμως να μην μπορούν να υποστηρίξουν συγκεκριμένα περιστατικά από τη λίστα αναμονής, εξηγεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Λύνει τη σιωπή της - Η πρώτη φωτογραφία μετά την επίθεση με βιτριόλι