ΥΓΕΙΑ

Η εποχή της γρίπης πλησιάζει: Η γυμναστική μπορεί να μας προστατεύσει;

Η εποχή της γρίπης πλησιάζει: Η γυμναστική μπορεί να μας προστατεύσει;

Μια νέα έρευνα για το ανοσοποιητικό σύστημα και τους παράγοντες που μπορούν να το ενισχύσουν έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση πως η άθληση μας κάνει πιο υγιείς.

Η έρευνα δείχνει πως όσοι αθλούνται εμφανίζουν μεγαλύτερη αντίσταση σε μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Covid.

Παλιά γνώση

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μένουμε υγιείς είναι να αθλούμαστε. Αυτό είναι κάτι γνωστό και είναι και ο λόγος που όλα τα καταστήματα αθλητικών ειδών αλλά ακόμα και τα σούπερ μάρκετ που εμπορεύονται αντίστοιχο εξοπλισμό όπως το Lidl, κάθε φθινόπωρο (λίγο πριν ξεκινήσει η εποχή της γρίπης) κάνουν προσφορές σε αθλητικά είδη. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι άνθρωποι που είναι σε φόρμα και σωματικά δραστήριοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά αρκετών λοιμώξεων αλλά ακόμα και όταν αρρωσταίνουν, τείνουν να έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Αλλά μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές δεν είχαν πολλά δεδομένα που να υποστηρίζουν και επιστημονικά την παραπάνω παραδοχή. Τώρα όμως, που οι επιστήμονες που μελετούν ενδελεχώς τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον Covid-19 έχουν βρει κάποια πρώτα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ συχνής άσκησης και της καλύτερης άμυνας του ανοσοποιητικού μας.

Τι λένε οι ειδικοί

  • Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εξετάζοντας 16 μελέτες ανθρώπων που παρέμειναν σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι η άσκηση συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης καθώς και με μικρότερη πιθανότητα σοβαρού Covid-19. Η ανάλυση αυτή δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο British Journal of Sports Medicine και έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους επιστήμονες της άθλησης, οι οποίοι λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των οδηγιών για τη σωματική δραστηριότητα και την πολιτική υγειονομικής περίθαλψης που περιστρέφεται γύρω από την άθληση ως φάρμακο.
  • Οι ερευνητές θεωρούν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση μολυσματικών βακτηρίων και ιών αυξάνοντας, για παράδειγμα, την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο αίμα σας. Σε ορισμένες μικρές μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η σύσπαση και η κίνηση των μυών απελευθερώνει πρωτεΐνες σηματοδότησης γνωστές ως κυτοκίνες, οι οποίες βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να βρουν και να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.
  • Σε υγιείς ανθρώπους, η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερη χρόνια φλεγμονή. Η εκτεταμένη φλεγμονή μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια, ακόμη και να στρέψει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας εναντίον του σώματός σας. Είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον Covid-19, είπε ο Δρ Nieman. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι η μείωση της φλεγμονής θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να καταπολεμήσετε τη μόλυνση, είπε.
  • Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άθληση μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη ορισμένων εμβολίων. Οι άνθρωποι που έκαναν γυμναστική αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου τους για τον Covid-19, για παράδειγμα, φαινόταν να παράγουν περισσότερα αντισώματα. Και σε μελέτες ηλικιωμένων ενηλίκων που εμβολιάστηκαν νωρίς κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, εκείνοι που ασκούνταν είχαν αντισώματα που διήρκεσαν όλο τον χειμώνα.

Τα ολόπλευρα οφέλη της άθλησης για την υγεία

Η άσκηση παρέχει μια σειρά από ευρύτερα οφέλη για την υγεία που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας της νόσου, δήλωσε ο Δρ Στιούαρτ Ρέι, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Η ενσωμάτωση της βόλτας, του τζόκινγκ, του γυμναστηρίου ή του αθλήματος της επιλογής σας στη ρουτίνα σας είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, για παράδειγμα, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και Covid-19. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο ξεκούραστο ύπνο, να τονώσει τη διάθεσή σας και να βελτιώσει τον μεταβολισμό της ινσουλίνης και την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τις πιθανότητές σας κατά της γρίπης και του Covid-19. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, είπε ο Δρ Ρέι, εάν τα οφέλη προέρχονται από άμεσες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα ή απλώς από τη συνολική καλύτερη υγεία.

Πόση γυμναστική χρειάζεται

Σύμφωνα με τη μελέτη τα άτομα που αθλούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά με μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά με έντονη δραστηριότητα την εβδομάδα φάνηκε να έχουν τα περισσότερα οφέλη. Αλλά ακόμη και εκείνοι που ασκούνταν λιγότερο από αυτό ήταν πιο προστατευμένοι από ασθένειες σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αθλητικής δραστηριότητας. Ακόμα, οι ειδικοί που μελετούν την ανοσολογία και τις λοιμώδεις νόσους είναι πιο προσεκτικοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Συμφωνούν ωστόσο ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας μέσω πολλών διαφορετικών μηχανισμών.