Θετικά 8 στα 10 τεστ στο «Αγία Σοφία» για γρίπη

«Από τα τεστ που κάνουμε στο «Αγία Σοφία» 8 στα 10 βγαίνουν θετικά για γρίπη αυτή την περίοδο» αναφέρει ο διευθυντής της Α Παιδιατρικής Κλινικής. .
Θετικά 8 στα 10 τεστ στο «Αγία Σοφία» για γρίπη
pixabay
4'

Για αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, τουλάχιστον τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αναπνευστικό, άσθμα κλπ, σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρο τους, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 Μυστικά Υγείας», ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής στην Α' Παιδιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος.

Όσον αφορά την έκταση της γρίπης επισημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη υποδήλωση, γιατί όπως εξηγεί, φέτος για πρώτη φορά, έχουμε τεστ γρίπης στα φαρμακεία. «Πάρα πολλά παιδιά παίρνουν αυτό το διπλό τεστ γρίπης- covid, γίνεται η διάγνωση σε εξωτερική βάση, συνομιλούν συχνά με τον παιδίατρο τους και δεν πηγαίνουν καν στο νοσοκομείο, ή το παιδιατρικό ιατρείο, οπότε αυτά τα κρούσματα δεν καταγράφονται πουθενά. Άρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι σαφώς μία σημαντική υποδήλωση».

Ανταγωνιστική η σχέση γρίπης κορονοϊού στα παιδιά

Για τους ιούς που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν, ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχει μία σταθερή ροή παιδιών με κόβιντ που δεν είναι σοβαρά περιστατικά. Και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί φοβόντουσαν τη συνύπαρξη με τη γρίπη, διαπιστώνουν ότι η σχέση τους είναι ανταγωνιστική. «Εκεί δηλαδή που βλέπουμε γρίπη δεν βλέπουμε κορονοϊό και το αντίστροφο. Συνυπάρχουν ιοί στην κοινότητα, αλλά χωρίς συνλοιμώξεις. Όσον αφορά τον Rsv (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) δεν έχουμε τόσο μεγάλη έκρηξη, όσο αυτή που περιγράφεται στο εξωτερικό σαν νούμερο περιστατικών. Όμως έχουμε σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται ακόμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα οποία είναι λίγα». Στο ερώτημα αν η λοίμωξη με κορονοϊό αδυνατίζει το ανοσοποιητικό και το κάνει ευάλωτο προς άλλες λοιμώξεις, ο κύριος Μίχος απαντά ότι παρότι τώρα γίνονται μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, φαίνεται ότι η λοίμωξη από κορονοϊό κάνει επιρρεπές το άτομο σε πολλές άλλες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, κάτι που όπως διευκρινίζει έχουν δει οι επιστήμονες με άλλες λοιμώξεις παλαιότερα, όπως με την επιδημία της ιλαράς.

Ένοχο ως ένα βαθμό το σύστημα της Αγγλίας για τους θανάτους των παιδιών από στρεπτόκοκκο Α

Για τον στρεπτόκοκκο Α που στη Μεγάλη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότερα από 19 παιδιά, ο κ. Μίχος αναφέρει ότι είναι ένας μικροοργανισμός που κυκλοφορεί σε ετήσια βάση τους χειμερινούς μήνες και αν γίνει νωρίς η διάγνωση και η θεραπεία, μπορεί να ιαθεί «και ευτυχώς είναι ένα από τα μικρόβια που είναι ακόμα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά. Ωστόσο στην Αγγλία υπήρξε καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών, πολλά από αυτά τα έδιωξαν από το Νοσοκομείο, χωρίς θεραπεία. Το πρόβλημα εν μέρει οφείλεται και στο σύστημα της Αγγλίας με τον οικογενειακό γιατρό, γιατί υπάρχει δυσκολία να βρεθεί ραντεβού, και ως εκ τούτου να πάρουν τα παιδιά αντιβιοτικά. Πιστεύουμε ότι με το σύστημα της Ελλάδας που οι παιδίατροι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι γενικά και ειδικότερα έναντι του στρεπτόκοκκου, ότι δεν θα έχουμε τέτοια περιστατικά. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο που αν γίνει καθυστερημένα η διάγνωση, μας φοβίζει. Μπορεί να προκαλέσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, δερματικές λοιμώξεις, οστρακιά. Στην Ελλάδα τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε κρούσματα οστρακιάς και σε σχολεία και σε εξωτερικά ιατρεία, που δεν είναι όμως βαριές λοιμώξεις, ώστε να χρειάζονται νοσηλεία». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι από ποια έκφραση του στρεπτόκοκκου έχουν επέλθει στην πλειονότητα, οι θάνατοι παιδιών στην Αγγλία. Περιγράφονται ως οστρακιές και κάποιες φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, λέει ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Πληρότητα 150% στα παιδιατρικά νοσοκομεία μετά τις εφημερίες

Πότε ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει και να πάει το παιδί στον παιδίατρο; «Αν το παιδί κάνει πάνω από δυο-τρεις μέρες πυρετό, αν παρατείνεται ο βήχας αν το παιδί έχει δύσπνοια, ή εμέτους, αν έχει πυρετό και εξάνθημα, είναι καταστάσεις που σίγουρα θέλουν άμεση εξέταση από παιδίατρο» Τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση αυτές τις ημέρες και μετά την εφημερία γεμίζουν οι κλίνες, αναφέρει ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι η πληρότητα φτάνει στο 150%. Κάτι που οφείλεται στη γενικότερη εικόνα των λοιμώξεων, καθώς γεμίζουν τα σχολεία με πολλές ιώσεις, και τα παιδιά τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο που ανακυκλώνεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Ειδικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς από το Σεπτέμβρη έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αρκετά από αυτά είναι σχεδόν κάθε μήνα εμπύρετα. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση, τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος σε πολύωρες αναμονές, λόγω έλλειψης προσωπικού».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή