ΥΓΕΙΑ

«Παγώνει» η εγκύκλιος Γκάγκα για τις εφημερίες στα νοσοκομεία - Στο ΚΕΣΥ για νέα εισήγηση

Η Μίνα Γκάγκα
Η Μίνα Γκάγκα
INTIME NEWS

Μετά τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, «παγώνει» η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την εφημερία «τομέα», με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να ζητά νέα εισήγηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). 

Στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση, επανυποβάλλεται το ζήτημα της εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η Μίνα Γκάγκα ζητά νεότερη εισήγηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Σε νέα εγκύκλιό της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι ισχύουν οι προηγούμενες ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες, μέχρι την επανεξέταση του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Μίνα Γκάγκα, την προηγούμενη Παρασκευή (28/04/2023) απέστειλε εγκύκλιο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος/Κλινικής Νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κλπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου τονίζοντας ότι «δεν αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες των Τεμπών» και προειδοποιώντας για όλες τις νόμιμες ενέργειες. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο «ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών» και για την εφημερία τομέα ότι «δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων».

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, προχώρησε σε διευκρινίσεις: «Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ. Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό. Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα. Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας».

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις δεν έπεισαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή σε ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, «με αυτή τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο κι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για τις κυβερνητικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η εγκύκλιος. Συγκεκριμένα ήδη από το καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση διά του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έχει δηλώσει πως ως "τριτοβάθμια" θεωρεί ελάχιστα νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Για παράδειγμα σε όλη την 7η ΥΠΕ (Κρήτη) θεωρεί τριτοβάθμιο ("νοσοκομείο – κόμβο") μόνο το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου ενώ τα υπόλοιπα (Χανίων, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο, Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) τα θεωρεί ως "πρωτοδευτεροβάθμιες ακτίνες του κόμβου". Αντίστοιχα σε όλη την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες) θεωρούν ως τριτοβάθμιο "νοσοκομείο – κόμβο" μόνο το Πανεπιστημιακό Λάρισας ενώ όλα τα υπόλοιπα (Γενικό Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Καρπενησίου, Κύμης, Καρύστου) ως "ακτίνες του κόμβου". Μάλιστα, αυτή η κυβερνητική αντίληψη αφορά και τις μεγάλες πόλεις: τον Φεβρουάριο 2022 κοινοποιήθηκε στα νοσοκομεία απόφαση ΚΕΣΥΠΕ με υπογραφή του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη η οποία θεωρεί πως σε ολόκληρη την 2η ΥΠΕ το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι το Αττικό επειδή είναι πανεπιστημιακό (δηλαδή πως όλα τα υπόλοιπα Νικαίας, Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο, Ρόδου, Μυτιλήνης κλπ είναι "πρωτοδευτεροβάθμια"). Επιπρόσθετα, από τη δήλωση της κ. Γκάγκα προκύπτει πως όλα τα νοσοκομεία τα οποία η κυβέρνηση δεν θεωρεί "τριτοβάθμια με πολλές ειδικότητες" (δηλαδή ακόμα και στην πιο "αθώα" εκδοχή της δήλωσης όλα τα νοσοκομεία εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης δηλαδή όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας) ωθούνται στην λειτουργική υποβάθμιση μέχρις τελικού "λουκέτου" αντί να ενισχυθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ, η οποία προειδοποίησε για την αποστολή εξώδικου προς την αναπληρώτρια Υπουργό, και έτσι σήμερα η κυρία Γκάγκα απέσυρε -μέχρι νεωτέρας- την εγκύκλιο.

Διαβάστε επίσης:

ΟΕΝΓΕ: «Καταιγίδα» παραιτήσεων γιατρών στο ΕΣΥ - Τι θα γίνει με τις εφημερίες