ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί - Βρέθηκε γενετική μετάλλαξη

covid-19
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού θυμούνται
AP

Τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορονοϊό, δεν παρουσιάζει συμπτώματα ούτε αισθάνεται άρρωστο. Οι επιστήμονες, πλέον, έχουν εντοπίσει μια γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της μόλυνσης

Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να δώσει ένα πλεονέκτημα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανθρώπων που έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε άλλους, «εποχιακούς» κορονοϊούς, οι οποίοι προκαλούν το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα.

Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί γρήγορα να εντοπίσει και να καταστρέψει τον SARS-CoV-2 προτού καταρρεύσει προσπαθώντας να αμυνθεί έναντι του παθογόνου, λέει η Jill Hollenbach, ανοσογενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. Η Hollenbach είναι μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, στις 19 Ιουλίου 2023.

Όπως σημειώνει ο παιδίατρος - ανοσολόγος Jean-Laurent Casanova στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν την πιο ισχυρή συσχέτιση από οποιαδήποτε άλλη μέχρι σήμερα, ανάμεσα σε ένα κοινό γονίδιο και την ασυμπτωματικότητα στην covid-19.

Οι τυχεροί

Πολλές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ γενετικής και κινδύνου για COVID-19 έχουν επικεντρωθεί στο πώς προκαλεί σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Για να εντοπίσουν άτομα με ασυμπτωματικές λοιμώξεις, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων δοτών μυελού των οστών και ξεχώρισαν σχεδόν 30.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τυχόν θετικά τεστ για κορονοϊό και τυχόν συμπτώματα. Περισσότεροι από 1.400 συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί κατά τη διάρκεια της 15μηνης μελέτης, η οποία διεξήχθη πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα, 136 παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Οι ερευνητές στη συνέχεια αναζήτησαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ατόμων που είχαν ασυμπτωματικές λοιμώξεις και παραλλαγών στα γονίδια HLA, τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια σχεδόν όλων των κυττάρων του σώματος. Οι πρωτεΐνες εμφανίζουν θραύσματα πιθανών εισβολέων στο ανοσοποιητικό σύστημα, καλώντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται Τ- κύτταρα να δράσουν ενάντια στους εισβολείς.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της ασυμπτωματικής λοίμωξης και μιας μετάλλαξης HLA που φέρει περίπου το 10% των συμμετεχόντων της μελέτης. Τα άτομα με το μεταλλαγμένο γονίδιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ασυμπτωματικά από ό,τι τα άτομα χωρίς αυτό. Άτομα με δύο αντίγραφα του γονιδίου είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες. «Ήμασταν αρκετά έκπληκτοι από το μέγεθος του αποτελέσματος», λέει η Hollenbach.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού θυμούνται

Για να κατανοήσουν πώς η παραλλαγή βοηθά στην πρόληψη των συμπτωμάτων, οι ερευνητές εξέτασαν την αλληλεπίδρασή της με τα Τ-κύτταρα. Η επιστημονική ομάδα πήρε Τ-κύτταρα που είχαν συλλεχθεί πριν από την πανδημία από άτομα που είχαν την εν λόγω παραλλαγή. Επειδή τα κύτταρα δεν είχαν ποτέ εκτεθεί στον SARS-CoV-2, δεν είχαν «μνήμη» του ιού. Ακόμα κι έτσι, όμως, τα Τ-κύτταρα «βγήκαν στην επίθεση» όταν η πρωτεΐνη HLA εμφάνισε ένα θραύσμα της πρωτεΐνης «ακίδας» του κορονοϊού.

Αυτό το θραύσμα είναι δομικά παρόμοιο με θραύσματα πρωτεϊνών ακίδας των εποχικών κορονοϊών, διαπιστώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτή η ομοιότητα θα μπορούσε να επιτρέψει στα Τ-κύτταρα που είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε κορονοϊούς κοινού κρυολογήματος να αναγνωρίσουν και να δημιουργήσουν μια ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2 πιο γρήγορα από ό,τι τα κύτταρα που δεν είχαν εκτεθεί.

Η παραλλαγή, λοιπόν, φαίνεται πως συμβάλλει στις πιθανότητες ασυμπτωματικής μόλυνσης, λέει η Mary Carrington, ανοσογενετίστρια στο Εθνικό Εργαστήριο Έρευνας για τον Καρκίνο Frederick στο Μέριλαντ. Τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς για την COVID-19 που όχι μόνο μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά και προλαμβάνουν τα συμπτώματα, υποστηρίζει η Carrington.

(Πηγή: Nature)

Σχετικές ειδήσεις