ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: Διατηρείται η επιλογή νοσοκομείου και χειρουργού στην ενιαία λίστα χειρουργείου

Μάριος Θεμιστοκλέους
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους
INTIME NEWS

Ξεκίνησε η επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, την Παρασκευή (29/09/2023).

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε για τη θέσπιση της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων που εισάγεται με το σχέδιο νόμου. Όπως διευκρίνισε, «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Δεν αλλάζει τίποτα. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής. Δεν είμαστε εδώ για να ξηλώσουμε, αλλά πατάμε στην υπάρχουσα διάταξη και την αποκτηθείσα εμπειρία όλων αυτών των χρόνων. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό».

Με την ψηφιοποίηση και την τήρηση της κεντρικής πλατφόρμας, εξήγησε ο υφυπουργός ότι «αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί και παραμένουν για την ίδια επέμβαση από τις λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί. Επίσης, η ενιαία λίστα θα ενημερώνεται και για τα επείγοντα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι «και με το νέο σύστημα, δεν τίθεται και κανένας φραγμός σε έναν ασθενή να πάει σε ένα, δύο ή περισσότερα νοσοκομεία και να εγγραφεί στις αντίστοιχες λίστες τους».

Επιφυλάξεις για τη διάταξη διατύπωσε η αντιπολίτευση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι με το μέτρο αυτό «ανοίγεται διάπλατα η πόρτα στην ιδιωτική Υγεία» και δημιουργούνται «παράγοντες που θα απωθήσουν τον ασθενή να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα οδηγηθεί σε μια παρακείμενη ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθεί».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ενιαίας λίστας χειρουργείων, ζητώντας να πληροφορηθεί «εάν υπήρξε κάποια επιστημονική μελέτη και στοιχεία για ένα τέτοιο μοντέλο». Υπάρχουν, είπε, «αρκετές ασάφειες για το πώς θα λειτουργήσει ανά νοσοκομείο, ανά πόλη, ανά ειδικότητα, με κάποιο συνδυασμό;». Ο βουλευτής, ανέφερε πως «οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία δεν οφείλονται σε ελλείψεις αιθουσών αλλά στα κενά του προσωπικού που καθημερινά αυξάνονται, στην απουσία επαρκών αναισθησιολόγων, κλινών ΜΕΘ και στην εξάντληση των πόρων για υλικά, ειδικά προς το τέλος κάθε έτους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι «με τέτοιες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται σε αναισθησιολόγους, γιατρούς, κλίνες ΜΕΘ, εξαιτίας των οποίων αναβάλλονται ή καθυστερούν τα χειρουργεία σε διάφορα νοσοκομεία». Υπογράμμισε ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρέτησαν πιστά τη λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ανέφερε ότι πριν τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι υπάρχουσες λίστες των νοσοκομείων και ζήτησε να δοθεί έμφαση σε μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Διονύσης Βαλτογιάννης υποστήριξε ότι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, θα μπορεί να συμπληρώνεται από νοσηλευτές και ιατρούς πρωτοβάθμιας υγείας.

Η ειδική αγορήτρια της Νίκης Ασπασία Κουρουπάκη, διαφώνησε με τη διατήρηση προσωπικών δεδομένων σε μια κεντρική ψηφιακή δομή που θα συνδέονται και με την νέα ταυτότητα.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Μιχάλης Χουρδάκης, είπε ότι υπάρχουν τεχνητές ελλείψεις, όπως σε αναισθησιολόγους και ήδη υπάρχουν νοσοκομεία που παραπέμπουν ασθενείς για επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες έχουν συμβάσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις