ΥΓΕΙΑ

«Η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων»

«Η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων»

Πρόβλημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά, αλλά και έλλειμμα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, βλέπει για το προσεχές διάστημα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την μείωση των τιμών στα φάρμακα.

Το έλλειμμα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας όμως, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΣΠ, θα έχει διπλό χτύπημα: θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα έχουμε ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Σε συνέντευξή της στο onMed.gr, η κυρία Ανεμοδουρά, υπογραμμίζει ότι «δεν έχω πεισθεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου. Επιπλέον, ακούγοντας τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και όχι μόνο, να καταθέτουν την κραυγή αγωνίας τους, είμαι βέβαιη, ότι σε λίγο καιρό, θα έχουμε ελλείψεις, ή και αποσύρσεις σε ορισμένα σκευάσματα. Διότι πολύ απλά, το κόστος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην τιμή και είναι λογικό να εξαφανιστούν ελληνικά γενόσημα.

Η κυρία Ανεμοδουρά, είναι πεπεισμένη επίσης, ότι θα επιβαρυνθεί ο πολίτης με την νέα κατάσταση στο φάρμακο, ο οποίος θα στραφεί σε νέα θεραπευτικά σχήματα που δεν θα καλύπτονται από το επώνυμο γενόσημο.

Επίσης, συνεχίζει, με τις μειώσεις τιμών το πρόβλημα είναι πιθανόν να μεταφερθεί και στα on patent και στα off patent φάρμακα, επειδή η Ελλάδα, είναι χώρα αναφοράς.

Επιπλέον, για να κρατήσουν τις τιμές τους οι εταιρείες σε επίπεδα επιχειρηματικά, ορισμένες, ίσως να μην εισάγουν στην Ελλάδα τα φάρμακά τους οπότε τότε θα έχουμε και πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων.

genosima

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να στραφούμε μόνο στα ανώνυμα γενόσημα από χώρες του εξωτερικού, γεγονός που θα σηματοδοτήσει σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΦ είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένος, επομένως, οι αναγκαίοι έλεγχοι πραγματοποιούνται δύσκολα.

Ακόμη και ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου σε συνέντευξη τύπου χθες, παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα στους ελέγχους, καθώς έχουν αποχωρήσει πολλά στελέχη από τον Οργανισμό.

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του ΙΣΠ, αναφέρει ακόμη, ότι «εμείς είχαμε αντιδράσει νωρίς, για το γεγονός ότι κάτι κρύβει η με τ' επιφάσεως άμεση εφαρμογή της δραστικής ουσίας και όχι η επιλογή να γίνεται από τον γιατρό αλλά από τον χώρο διακίνησης του φαρμάκου και τώρα όπως βλέπετε, επιβεβαιώνονται όλα. Οι τιμές των φαρμάκων θα πρέπει ανταποκρίνονται στο κόστος, ώστε να υπάρχει εγκυρότητα και επάρκεια και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες τους».

Λένε επίσης, συνεχίζει η κυρία Ανεμοδουρά, ότι υπάρχει συναλλαγή γιατρών με τον κλάδο του φαρμάκου. «Οι οποιεσδήποτε πολιτικές πρέπει να φύγουν από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, διότι η υγεία, δεν πρέπει να έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα», καταλήγει.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Αυτό είναι το ΣΧΕΔΙΟ βήμα προς βήμα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας

«Κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»

Πέρασε η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Ο Άδωνις «σκοτώνει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Φάρμακα: Το θέμα δεν είναι η τιμή, είναι η επάρκεια

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν