ΥΓΕΙΑ

Πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα δημιουργεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα δημιουργεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Ένταση για ακόμη μία φορά δημιουργήθηκε μεταξύ γιατρών και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, με τους πρώτους, να αποχωρούν με οργή από την συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι.

Οι γιατροί τόνισαν με έμφαση ότι ο υπουργός Υγείας αφήνει ακάλυπτους του πολίτες τόσο σε περίθαλψη όσο και σε φάρμακα, δημιουργεί δεδομένα αρνητικά, όπως πραγματοποίηση χειρουργείων σε διαμερίσματα (με αφορμή το άρθρο για την Νοσηλεία Μιας Ημέρας) και απολύει γιατρούς και εργαζομένους.

Δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με το εν λόγω νομοσχέδιο καταγγέλει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά και δεν αποκλείεται οι γιατροί να προσφύγουν στον πρωθυπουργό ως ύστατη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Η κυρία Ανεμοδουρά αναφέρει επίσης στο onMed.gr, ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο, θα υποστεί την δίνη της επιλογής του. Κατά την διάρκεια της συνάντησης πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. 'Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, απευθυνόμενος προς την κυρία Ανεμοδουρά, τόνισε ότι το νομοσχέδιο το βρήκε έτοιμο από την Task Force και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξερχόμενος από την συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ζήτησε από τον υπουργό, «Να μην προωθήσει στη Βουλή το παρόν νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενικής βάσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί αύριο και να υπάρξει δημόσια διαβούλευση 15 ημερών. Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία έχουν καλέσει τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους για το κείμενο του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ.

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μόνο εφόσον υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις και αφαιρεθούν κάποια άρθρα, επισημαίνουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, οι οποίοι συναντιούνται το απόγευμα της Πέμπτης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις και δεν αφαιρεθούν κάποια άρθρα, δηλώνει ο κ. Κρεμαστινός, δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο νόμου.

Αναλυτικά, οι βασικές επισημάνσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Υγείας, αφορούν στα εξής σημεία:

α) ανάγκη κάλυψης όλου του Ελλαδικού χώρου από τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας με βάση τη δομή του Καλλικράτη και των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
β) κάλυψη όλων των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην κάλυψη των χρονίως πασχόντων.
γ) να συμπεριληφθεί στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και η ειδικότητα του γυναικολόγου, ώστε να προστατευτεί η υγεία της γυναίκας και της μητρότητας.
δ) οργάνωση της μεταβατικής περιόδου ώστε να είναι πλήρως σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της όλες οι υφιστάμενες δομές .
ε) σωστή ένταξη στο σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια των υπηρετούντων Ιατρών.
στ) σωστή οργάνωση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με τις κατάλληλες υπηρεσίες ελέγχου και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας.
ζ) απόσυρση διατάξεων, που δημιουργούν προϋποθέσεις για σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ , μέσω προκλητής ζήτησης για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: onmed.gr