ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: «Χωρίς εμβόλια φέτος η Ελλάδα, ουδεμία μέριμνα για την πρόληψη»

ΙΣΑ: «Χωρίς εμβόλια φέτος η Ελλάδα, ουδεμία μέριμνα για την πρόληψη»

Καμπανάκι κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τον μη έγκαιρο εμβολιασμό ασθενών με χρόνιες παθήσεις και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές για... έξι ευρώ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση που ανέβηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΣΑ, η Ελλάδα έχει μείνει φέτος χωρίς εμβόλια, με τις ανάγκες να μην καλύπτονται από τα διαθέσιμα των φαρμακείων. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την επερχόμενη -τότε- επιδημία της εποχιακής γρίπης που ως αποτέλεσμα είχε μέχρι στιγμής να χάσουν δεκάδες Ελληνες τη ζωή τους.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει εγκληματική για τη χώρα μας την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής, ρωτώντας, αλήθεια, το Υπουργείο Υγείας τι έχει να απαντήσει;

Αναλυτικά το κείμενο του ΙΣΑ σχετικά με το μείζον αυτό θέμα έχει ως εξής:

«Εκτεθειμένοι έμειναν φέτος πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άτομα άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που δεν «πρόλαβαν» να εμβολιαστούν για τη φετινή εποχιακή γρίπη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους 3 μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας μας αρχές Ιανουαρίου 2014, αφού ακομη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Παράλληλα, με την κατάσταση των φαρμακείων, φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.

Ακάλυπτος ο πληθυσμός: είχε προειδοποιήσει ο ΙΣΑ για την επερχόμενη επιδημία

Είναι τραγικό, ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι!!! Για το χαμηλό εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας και την έκθεση του πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα της γρίπης με 58 νεκρούς ως σήμερα, ευθύνεται η ανεπαρκής εθνική πολιτική ευαισθητοποίησης τους λαού μας σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού που ζουν σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας γρίπης πολλαπλασιάζεται. Παράλληλα, η στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό μας, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου και άφησε χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από αρχές Ιανουαρίου 2014, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε τις μελέτες (surveillance studies) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), που προειδοποιούσαν για την επικείμενη και επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Όμως ενέργειες της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών. Χρειάζεται Εθνική Πολιτική Πρόληψης σε βάθος χρόνου, με συνέχεια κι συνέπεια στο σχεδιασμό, τη δράση και την αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πρυτανευθεί ο πληθυσμός μας από τέτοιες πανδημίες. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός!!! Όμως στο Νόμο 4238 για το ΠΕΔΥ που πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδεμία μνεία και μέριμνα δεν υπάρχει για την πρόληψη!!!

Ο ΙΣΑ παροτρύνει όλους τους γιατρούς μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις».

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: 55 τα θύματα-Άλλοι 2 πέθαναν μέσα σε μία ώρα

Επιδημία γρίπης: Έκτακτα μέτρα για τους παιδικούς σταθμούς

«Θερίζει» η γρίπη: Τρεις ακόμα νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Στοιχεία-σοκ: Στο «κόκκινο» η γρίπη στην Ελλάδα

Κάθε μέρα εισάγονται σε ΜΕΘ τουλάχιστον 2 ασθενείς με γρίπη

Ρoή Ειδήσεων