ΥΓΕΙΑ

Οργάνωση «Έξοδος»: Νέα πολιτική για την ευθανασία στην Ελβετία

Οργάνωση «Έξοδος»: Νέα πολιτική για την ευθανασία στην Ελβετία

Η απόφαση της ελβετικής Οργάνωσης «Έξοδος» για την ευθανασία ηλικιωμένων προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον αλλά και αντιδράσεις.

Σε πρόσφατη γενική συνέλευση, η Οργάνωση «Έξοδος» που βοηθά ανθρώπους με ανίατη ασθένεια να δώσουν τέλος στη ζωή τους, αποφάσισε την ανάληψη περιπτώσεων ευθανασίας και για ηλικιωμένους, μη πάσχοντες.

Όπως επισημαίνεται, είναι κυρίως ψυχολογικές ή φυσικές διαταραχές που μπορεί να ωθήσουν ανθρώπους τρίτης ηλικίας σε αυτήν την απόφαση. Για την Οργάνωση «Έξοδος» αυτό αποτελεί δικαίωμα υπεύθυνου θανάτου ενός πολύ ηλικιωμένου ανθρώπου που επιθυμεί να πεθάνει.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ειδησεογραφικές πηγές, η οργάνωση έχει δράση 30 ετών και υποστηρίζεται από 73.000 μέλη με τακτικές συνδρομές για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Σε αντίθεση με την αντίστοιχη ελβετική Οργάνωση Dignitas, η δράση της δεν έχει διεθνή χαρακτήρα.

Με δεδομένο ότι η νομοθεσία της Ελβετίας επιτρέπει την ευθανασία, σε συνέντευξή του ο Alex Mauron, καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, θέτει ως επαρκή κριτήρια την διασφάλιση της προσωπικής ελευθερίας και τη διαβεβαίωση ότι κάποιος λαμβάνει ελεύθερα την απόφαση του.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν καθησυχάζει, καθώς, σύμφωνα με την άμεση απάντηση της Ιατρικής Ένωσης της Ελβετίας, υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρυνθούν αυτοκτονίες στην ομάδα των ηλικιωμένων. Εκτός αυτού, πολλές από τις ανησυχίες πηγάζουν από πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι το 16% των περιπτώσεων ευθανασίας - ακόμα και ανάμεσα σε νέους - δεν παρουσίαζαν καμία υποκείμενη νόσο. Τέλος, η ίδια η Οργάνωση φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρη θέση, όταν δηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι θα περνούν υπό έλεγχο, αλλά πιο ελαστικό απ' ότι οι νέοι.