ΥΓΕΙΑ

ΣτΕ: Πράσινο φως για Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

ΣτΕ: Πράσινο φως για Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας με το οποίο, 10 χρόνια μετά την έκδοση του νόμου 3305/2005 για την «εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Ι.Υ.Α.

Με το Προεδρικό Διάταγμα, κατοχυρώνεται η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία των Μ.Υ.Ι.Α., η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών κ.λπ., προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών καθώς και να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 154/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, αλλά έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις, όπως ότι ο όρος «εργαστήριο ανδρολογίας» πρέπει να αντικατασταθεί με τον ορθό όρο «εργαστήριο σπερματολογίας».

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι για τα υπάρχοντα εργαστήρια που ήδη λειτουργούν, πρέπει πριν την χορήγηση της άδειας να ελεγχθεί εάν οι χώροι και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων αυτών είναι ο αναγκαίος και γενικά εάν καλύπτουν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Σχετικές ειδήσεις