ΥΓΕΙΑ

Μπαργιώτας: Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ώρα μηδέν

Μπαργιώτας: Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ώρα μηδέν

Επίκαιρη ερώτηση για την επικίνδυνη, όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου του 2013, έως τις 31/12/2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο «νέο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Σήμερα παραμένουν ανοιχτά τρία ψυχιατρεία: ΨΝΑ «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με το υπουργείο να μην έχει ανακοινώσει νέα καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της απο-ασυλοποίησης, τονίζει ο κ. Μπαργιώτας.

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή (17/08) του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Nils Muiznieks, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου, στην οποία περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψυχική υγείας, όπως τη βίωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα μεταξύ 3-8/07, και εγκαλεί τους Υπουργούς για καθυστερήσεις, παραλείψεις και αστοχίες.

Ο κ. Μπαργιώτας ρωτά τον υπουργό Υγείας: «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κλεισίματος των ψυχιατρείων; Ποιο ήταν το επεξεργασμένο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας βάσει του οποίου έγινε η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου Andor-Λυκουρέντζου; Υπάρχει νέα συμφωνία με σαφές χρονοδιάγραμμα; Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί; Ποια είναι η σκοπιμότητα της σύστασης Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο για την Ψυχική Υγεία, δεδομένου ότι η εκπόνηση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της εν λόγω Ομάδας; Υπάρχει πόρισμα; Εάν ναι, γιατί δεν κατατέθηκε, όταν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητήθηκε από τον υπογράφοντα;».

Σχετικές ειδήσεις