ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Τι έδειξε η ΕΔΕ για το θάνατο της 41χρονης μητέρας

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Τι έδειξε η ΕΔΕ για το θάνατο της 41χρονης μητέρας

Μόνο ένα -και όχι πέντε- το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές - Δεν ανιχνεύτηκε τοξικός παράγοντας από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων στα χειρουργεία του νοσοκομείου

Δύο ξεχωριστές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, για τη διερεύνηση των συνθηκών οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο μίας γυναίκας 41 ετών, τον περασμένο Δεκέμβριο, από μετεγχειρητική επιπλοκή, καθώς και των καταγγελλόμενων επιπλοκών σε άλλους τέσσερις ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι τα χειρουργεία παρέμειναν κλειστά για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Τα πορίσματα των ΕΔΕ συζητήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, την Πέμπτη (01/06/2017). Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1) Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι μόνο ένα, ήτοι αυτό της θανούσης,

2) Οι ανωτέρω επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και

3) Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αδικαιολόγητη πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων χωρίς αποδεδειγμένη αιτιολογία καθώς και του γεγονότος ότι ο ακολουθούμενος από τα αρμόδια όργανα προσανατολισμός διερεύνησης των γεγονότων, ήτοι η πιθανολόγηση ύπαρξης τοξικού παράγοντα από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, δεν απέδωσε και ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο θα είχε βρεθεί.

Όσον αφορά ειδικότερα στην ΕΔΕ για το περιστατικό που κατέληξε, «αυτή περιορίζεται στη διάρκεια της νοσηλείας στο Γ.Ν. Ζακύνθου. Με δεδομένο όμως ότι η ασθενής, την 25η/11/2016 διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. στο οποίο και νοσηλεύτηκε έως και την 4η/12/2016 όπου κατέληξε, το Δ.Σ. θεωρεί ότι για την πληρότητα της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου της ασθενούς, η ΕΔΕ πρέπει να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια» επισημαίνει η διοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου, Δέσποινα Τσαρίδου.

Σχετικές ειδήσεις