ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα και εποχικότητα: πιο συχνή η εμφάνιση της νόσου το χειμώνα και την άνοιξη

Μηνιγγίτιδα και εποχικότητα: πιο συχνή η εμφάνιση της νόσου το χειμώνα και την άνοιξη

Η γρίπη και το απλό κρυολόγημα δεν είναι οι μόνες ασθένειες που καραδοκούν και θα μπορούσαν να «πλήξουν» τις ελληνικές οικογένειες φέτος το χειμώνα.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία καταγράφει υψηλά ποσοστά κρουσμάτων ιδίως τους κρύους μήνες του χρόνου, είναι μία πολύ επικίνδυνη και σοβαρή νόσος, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού, ή ακόμα και να οδηγήσει στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Κρούσματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας τείνουν να καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η αυξημένη κινητικότητα της νόσου και στη χώρα μας, ιδίως μετά από νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα σε μικρά παιδιά.

Τα νέα περιστατικά που σημειώθηκαν σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα σε βρέφη και νήπια, έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των ιατρών για να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των παιδιών.

Ανησυχία γονέων και ιατρών

Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου που προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ενώ μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Συνεπώς, τους χειμερινούς μήνες, που η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Μόνη λύση ο σωστός εμβολιασμός

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας, μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως είναι ένα απλό φιλί, η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα τη μόνη αποτελεσματική λύση.

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα φέτος τον χειμώνα, έχοντας βέβαια προηγηθεί η συμβουλή του παιδίατρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας αν και είναι εξίσου σημαντικός, δεν προστατεύει τα παιδιά από τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β, που αφορά και στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών στη χώρα μας. Δεδομένης της σοβαρότητας της νόσου, η πρόληψη κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη.