ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Αν είχαμε τώρα τον Αλέξη...

Αν είχαμε τώρα τον Αλέξη...

Φυσικά δεν είμαι προφήτης ή μελλοντολόγος – απλό μυαλό κουβαλάω που βλέπει με ρεαλισμό τα αυτονόητα.

Και τα αυτονόητα ήταν ότι η Ευρώπη σύσσωμη θα μας έλεγε ένα ξερό «όχι» σε ό, τι θα της ζητούσαμε, από επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μέχρι μία απλή επιμήκυνση χρονικά των υποχρεώσεών μας.

Πριν μία εβδομάδα από αυτή τη στήλη σας το έγραφα με τίτλους «Kαλοκαίρι-Γολγοθάς», «Όνειρα θερινής (κυριολεκτικά) νυκτός...», «Ας κρατάμε μικρό καλάθι» και άλλα τέτοια χαρωπά της δημοσιογραφίας.

Ξερό «όχι» λοιπόν από την τρόικα στα ελληνικά αιτήματα. Και πραγματικά αναρωτιέμαι τώρα τι θα έκανε ο Αλέξης ο Τσίπρας αν ήταν σήμερα πρωθυπουργός και του έλεγαν αυτό το ξερό «όχι» οι τροϊκανοί.

Απ' ότι θυμάμαι, μας είχε πει ότι θα προχωρούσε τότε σε μονομερή καταγγελία του μνημονίου, άμεση διακοπή εξόφλησης των δανείων μας και άμεση σύγκρουση με την τρόικα- κι ό, τι ήθελε προκύψει.

Βέβαια ξέρουμε τι θα προέκυπτε: επιστροφή στη δραχμή και αλβανοποίηση, επί Χότζα όμως, της ζωής μας.

Θα έκανε όλον αυτόν τον τσαμπουκά άραγε ο Αλέξης; Θα έπαιρνε πάνω του αυτήν τη βαριά ευθύνη επιστροφής της χώρας στο παρελθόν και εξόδου από το ευρώ;

Ή θα τα έκανε όλα γαργάρα αυτό το «όχι» της τρόικα και των γενικών αρνήσεων απ' όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως να μη μάθουμε ποτέ τι θα έκανε.

Πάντως το πάρτι που έστησαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών, όταν έμαθαν ότι βγαίνουν δεύτερο κόμμα και άρα δεν θα έχουν την ευθύνη μιας κυβέρνησης, μου λέει το γεγονός πολλά και με στρέφει μάλλον προς την άποψη της «γαργάρας».

Αυτά για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.