ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Έρχονται λεφτά από την ΕΚΤ

Έρχονται λεφτά από την ΕΚΤ

Τα παρακάλια σε Αθήνα (κυρίως) και Ευρώπη, όλων αυτών που ήθελαν σήμερα (12/05/2015) μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας, δεν έπιασαν τόπο.

Η χθεσινή (11/05/2015), έστω χλιαρά θετική, απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ουσιαστικά αποτελεί ένα κλείσιμο του ματιού στην ΕΚΤ, να μην περιορίσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας και να μην μειώσει τον αριθμό αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι αύριο (13/05/2015) που συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, ο Ντράγκι θα ξεπεράσει κάποιους ισχυρούς τραπεζίτες, κυρίως Γερμανούς, Φινλανδούς και Ισπανούς, που ζητάνε μείωση του αριθμού αγοράς των ελληνικών ομολόγων (άρα και σφίξιμο ακόμα περισσότερο της θηλιάς στο λαιμό της Αθήνας), και θα μπορέσει να επιβάλει τη συνέχιση, κανονικά, μέσω ELA, της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στο ύψος που γίνεται μέχρι σήμερα. Ούτε μικρότερο ούτε όμως και μεγαλύτερο.

Η παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμών, που έχουν τα στρατηγεία τους στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη που είναι η έδρα της ΕΚΤ και της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, είναι φανερή: δώστε κι άλλο χρονικό περιθώριο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τώρα που το νερό έχει μπει στο αυλάκι, και φαίνεται ότι πάμε σε συμφωνία τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος έλεγε σήμερα το πρωί σε μικρή ομάδα συναδέλφων του, που βρέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι ακόμα και η πληρωμή σήμερα της δόσης στο ΔΝΤ των 750 εκατ. από τα διαθέσιμα στην ΤτΕ (που ήταν αποταμιευμένα εκεί από το παρελθόν σαν μία «καβάτζα» εξόφλησης του ΔΝΤ σε έκτακτη περίπτωση) είναι μία κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, που έγινε μετά από σχετική άτυπη, ανεπίσημη έγκριση του Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν πνίγεται, δεν οδηγείται σε ατύχημα και θα μπορέσει να είναι συνεπής στις δανειακές υποχρεώσεις της κερδίζοντας και πολύτιμο χρόνο (ίσως 2-3 εβδομάδες), για να έρθει σε μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της.

Σχετικές ειδήσεις