ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Προς κυβέρνηση συνασπισμού και όχι (απλά) συνεννόησης

Προς κυβέρνηση συνασπισμού και όχι (απλά) συνεννόησης

Με τον Λουκά Παπαδήμο να φέρεται ως σχεδόν βέβαιος επόμενος πρωθυπουργός, πλαισιωμένος από τους Βενιζέλο, Δήμα στις αντιπροεδρίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτό που βάσιμες πληροφορίες βεβαιώνουν, είναι ότι τελικά η ΝΔ θα συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη της, εν ενεργεία, σε κρίσιμα υπουργεία της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι αλλαγές υπουργών, σύμφωνα με πρόταση της ΝΔ που θα ακολουθηθεί, αφορούν 5 υπουργεία, ζωτικής σημασίας και όχι περιφερειακά.

Ο ορίζοντας της κυβέρνησης έχει καθορισθεί μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρξουν εκλογές, τίποτα όμως δεν εμποδίζει την επιμήκυνση της διάρκειας της θητείας της, τόσο ως αποτέλεσμα συγκυριών, όσο και πιέσεων από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το πλαίσιο των 7 σημείων, που έβαλε στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθηθεί, ως πλάνο δράσης της κυβέρνησης, που μάλλον ορκίζεται αύριο Τρίτη.

Στο πλάνο αυτό, «κόκκινη γραμμή» για τη ΝΔ είναι να εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο από τη νέα κυβέρνηση, αλλά να μην υπάρξει λήψη νέων έκτακτων μέτρων. Κάτι που μπορεί να ακολουθηθεί, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα στο β’ εξάμηνο του 2012, για τις χρονιές 2013-2014, όταν δηλαδή θα έχει προκύψει πολιτική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα εκλογών. Άρα η όποια κυβέρνηση ορκισθεί αύριο θα έχει έναν απώτατο χρονικό ορίζοντα τον επόμενο Ιούνιο και όχι τον επόμενο Φεβρουάριο.

Οι αρχικές επιλογές και εξαγγελίες της ΝΔ δείχνουν με το πέρασμα των ωρών να μετατοπίζονται και από κυβέρνηση απολύτως περιορισμένων αρμοδιότητων και δικαιοδοσίας με τεχνοκράτες, οδεύουμε προς μια πολιτική κυβέρνηση με μείγμα τεχνοκρατών και ορισμένο αλλά καθόλου περιορισμένο εύρος δράσης.

Η ΝΔ δείχνει αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά στη νέα κυβέρνηση, με δεδομένο ότι θα επιχειρήσει -και αυτό είναι ρεαλιστικό στη βάση των υπαρκτών συνθηκών- την επαναδιαπραγμάτευση που εκτιμά ως κυρίαρχη προτεραιότητα τώρα και όχι σε μια στιγμή στο μέλλον, όταν ο Α. Σαμαράς μετά από εκλογές βρεθεί στην πρωθυπουργία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα επαναλαμβάνεται και σε επίπεδο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , αλλά και από το επιτελείο της Συγγρού, το ζήτημα της υπό διαπραγμάτευσης της νέας δανειακής σύμβασης, άρα και των περιθωρίων που θα αφήνει για μείωση φόρων και πιο αναπτυξιακή πολιτική το Μνημόνιο 2.

Καταληκτικά η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας με τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς τους στόχους και την ευρωπαϊκή ταυτότητα που δέχεται, έχουν ήδη φύγει οι δεσμευτικές επιστολές Σαμαρά προς τις Βρυξέλλες, αλλά θα επιχειρήσει να προάγει την επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων, με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που συγκροτείται στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.

Εκκρεμότητα παραμένει το αν θα υπάρξει συμμετοχή του ΛΑΟΣ και της Μπακογιάννη στη νέα κυβέρνηση.