ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Μηλιώνης, οι επενδύσεις στην ενέργεια και ο Ισραηλινός στρατηγός που τιμώρησαν οι ΗΠΑ

Ο Μηλιώνης, οι επενδύσεις στην ενέργεια και ο Ισραηλινός στρατηγός που τιμώρησαν οι ΗΠΑ

Το Newsbomb.gr απεκάλυψε προ ημερών τον τρόπο με τον οποίο ο γνωστός από το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης χρηματοδότησε μέσω εμβασμάτων από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών -τα οποία ελέγχονται από τις Αρχές ήδη από το 2018 - σημαντικού ύψους επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή του στην εταιρεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ, στην οποία έχουν επενδυθεί και ισραηλινά κεφάλαια.

Σήμερα το Newsbomb.gr φέρνει στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν πως Ισραηλινοί συνεργάτες του Βασίλη Μηλιώνη, έχουν ήδη απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές, καθώς συνδέονται με Ισραηλινούς επιχειρηματίες – πρώην υψηλόβαθμους στρατιωτικούς κάποιοι εκ των οποίων έχουν βρεθεί προσφάτως στις «μαύρες λίστες» του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Μάλιστα, κάποια από τα εν λόγω πρόσωπα που υπάχθηκαν προσωρινά σε κυρώσεις βρέθηκαν να έχουν δημιουργήσει εταιρείες για επενδύσεις στο ελληνικό real estate και στον ελληνικό τουρισμό.

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη επισημανθεί στις Αρχές που διερευνούν το κατά πόσο η χώρα μας έχει καταστεί «Ελντοράντο» ξεπλύματος χρήματος για ξένους εμπόρους όπλων και εν γένει λαθρεμπόρους.

Η Λάρισα Θερμοηλεκτρική

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ στην Κόρινθο, ο Βασίλης Μηλιώνης σε σύμπραξη με ισραηλίτες επενδυτές ξεκίνησαν τις διαδικασίες για μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση στη Λάρισα.

Στη βάση αυτή, στις 19 Μαρτίου 2021 η νεοϊδρυθείσα κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα τη Λευκωσία, η οποία ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Brithin Limited, σύστησε στην Ελλάδα τη «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας μετείχαν ο Βασίλης Μηλιώνης, ο Ισραηλινός Ρότεμ Μπεν Χόριν και ο Δημήτριος Μπαλάσης.

Η Διοίκηση Μηλιώνη δεν έχασε τον καιρό της και κίνησε άμεσα τις διαδικασίες. Τέσσερις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2021 η Λάρισα Θερμοηλεκτρική έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να αναπτύξει σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW. Οι εγκρίσεις για την επένδυση έτρεξαν ταχύτατα. Ως αποτέλεσμα μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί οι όροι σύνδεσης του ΘΗΣ Λάρισα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η άδεια εγκατάστασης της μονάδας εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρισας και η οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εμπορική λειτουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής αναμένεται την 1η Μαρτίου 2025.

Ο Ρότεμ Μπεν Χόριν

Όπως προαναφέρθηκε, στο αρχικό Διοικητικό Συμβούλιο της Λάρισα Θερμοηλεκτρική μαζί με τον Βασίλη Μηλιώνη μετείχε και ο Ισραηλινός Ρότεμ Μπεν Χόριν. Ο 36χρονος Ισραηλινός κατέχει σήμερα τη θέση του προέδρου της Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αλλά όχι μόνο.

Είναι ο διαχειριστής των εταιρειών παραγωγής ενέργειας Καστρί Ανώνυμη Εταιρεία, Κουκουσούλι Ανώνυμη Εταιρεία, Γυμνόκορφες Ανώνυμη Εταιρεία και Ύψωμα Ανώνυμη Εταιρεία, στις οποίες κατέχουν μετοχικά ποσοστά οι κυπριακές εταιρείες Clavenia Limited και Orsentia Limited.

Όλες οι προαναφερόμενες εταιρείες είναι συνδεδεμένες με την Λάρισα Θερμοηλεκτρική και όλες έχουν τεθεί σε αναστολή καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο προ διμήνου, διότι δεν έχει καταβληθεί το αρχικό μετοχικό τους κεφάλαιο.

Αλλά ο Ισραηλινός Ρότεμ Μπεν Χόριν, ο συνεργάτης του Βασίλη Μηλιώνη δεν εμφανίσθηκε στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα τον Μάρτιο του 2021, αλλά αρκετά νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2018 όταν και συστήνει τη Δίας Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΙΚΕ μια εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας που μεταξύ άλλων έχει ως σκοπό την ίδρυση, ανέγερση, λειτουργία και εκμετάλλευση ξενοδοχείων και την ανάπτυξη, προαγωγή και εκμετάλλευση πάσης φύσεως τουριστικών έργων και εργασιών στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή.

Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Linkedln δηλώνει πως από τον Απρίλιο του 2017 είναι Partner and Co-Manager στην εταιρεία ERT Real Estate με έδρα την Αθήνα.

Πράγματι μέσα στο 2018 είχε έντονη δραστηριότητα στο ελληνικό real estate. Μέσα σε τρεις μήνες από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2018 ο Ρότεμ Μπεν Χόριν εμφανίζεται να εκπροσωπεί τις νεοσύστατες εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας Αγίας Θέκλας 16 Διαχείριση Ακινήτων ΙΚΕ, ΧΙΚΟ 1 Διαχείριση Ακινήτων ΙΚΕ και ΧΙΚΟ 2 Διαχείριση Ακινήτων ΙΚΕ.

Ο στρατηγός επενδυτής

Οι προαναφερόμενες δραστηριότητες του Ρότεμ Μπεν Χόριν στο ελληνικό real estate έχουν ειδικό ενδιαφέρον, διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζεται να εκπροσωπεί και να συνεργάζεται με την ισραηλινή εταιρεία GLOBAL N.T.M LTD, η οποία ανήκει στον Όμιλο της Global CST.

Η Global CST με έδρα το Ισραήλ δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας προς κυβερνήσεις και σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο «ειδικεύεται σε πολύπλοκα και μεγάλης κλίμακας έργα ασφάλειας, στην επίλυση κρίσεων εθνικής ασφάλειας και στην εξάλειψη μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων».

Η Global CST διευθύνεται από τον Ισραηλινό απόστρατο στρατηγό Ισραήλ Ζιβ, ο οποίος είναι γνωστός στο Ισραήλ, καθώς είχε διατελέσει επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ).

Ο ίδιος ο Ισραήλ Ζιβ, αλλά και ο γιος του Τομ Ζιβ, που είναι ο Business Development Manager της Global-CST, εμφανίζονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ως συμμέτοχοι σε κάποιες από τις προαναφερόμενες εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στις οποίες μετέχει ο Ρότεμ Μπεν Χόριν, ο Ισραηλινός συνεργάτης του Βασίλη Μηλιώνη.

O απόστρατος στρατηγός Ισραήλ Ζιβ, που όπως προαναφέραμε δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας, το 2018 είχε απασχολήσει το διεθνή Τύποι καθώς το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον ενέταξε σε λίστα κυρώσεων, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε μια εταιρεία συμβούλων ως κάλυψη για πωλήσεις όπλων στο Νότιο Σουδάν.

Η κίνηση αυτή της OFAC κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς οι ενέργειες του Ισραήλ Ζιβ κρίθηκε πως έρχονταν «σε ευθεία αντίθεση με τις σημαντικές προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από τη σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν και να δημιουργήσουν μια διαρκή ειρηνική επίλυση της τρέχουσας σύγκρουσης».

Συγκεκριμένα, κατά την OFAC ο Ζιβ χρησιμοποίησε μια γεωργική εταιρεία ως κάλυψη για την πώληση όπλων αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων, εκτοξευτών χειροβομβίδων και πυραύλων ώμου.

Η τότε δήλωση της OFAC ανέφερε ότι ο Ζιβ «σχεδίαζε επίσης να οργανώσει επιθέσεις από μισθοφόρους σε κοιτάσματα πετρελαίου και υποδομές του Νοτίου Σουδάν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πρόβλημα που μόνο η εταιρεία και οι θυγατρικές του θα μπορούσαν να λύσουν».

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην άρση των κυρώσεων κατά του Ισραήλ Ζιβ τον Φεβρουάριο του 2020, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις από την OFAC. Ο ίδιος ο Ισραηλινός στρατηγός σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του αρνείται πως έπραξε οτιδήποτε μεμπτό.

Καθώς ο χρόνος δραστηριοποίησης του απόστρατου Ισραηλινού στρατηγού στην Ελλάδα συνέπεσε με το χρόνο ένταξης του στις λίστες της OFAC, η περίπτωσή του απασχόλησε τις ελεγκτικές Αρχές της Ελλάδος, κάτι που πιθανότατα να έγινε αντιληπτό, καθώς η GLOBAL N.T.M LTD δεν προχώρησε κάποια εκ των project που είχε ξεκινήσει.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αγορά ακινήτων και στον τουρισμό, η προέλευση των οποίων είναι παντελώς άγνωστη.