ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα fake news του κορωνοϊού και η προσωπική μας ευθύνη

Τα fake news του κορωνοϊού και η προσωπική μας ευθύνη
ASSOCIATED PRESS

Σε περιόδους κρίσης, το διαδίκτυο αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική πηγή έγκαιρης ενημέρωσης αφού για δομικούς λόγους οι εφημερίδες, λόγω του καταιγισμού των εξελίξεων αποκτούν σχολιαστικό ή αναλυτικό ρόλο. Τι διαβάζουμε όμως όλοι μας;

Ας παραδεχθούμε αρχικά πως δεν ξέρουμε να διαβάζουμε. Αυτό αποδεικνύεται από την λίστα όχι μόνο των πιο δημοφιλών ιστοσελίδων στην Ελλάδα, με ορισμένες εξ αυτών μάλιστα να είναι κυριολεκτικά αγνώστου ταυτότητας, αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις έρευνες η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ της λίστας των χωρών που οι πολίτες τους ενημερώνονται μέσω… facebook ή ακόμη και viber… Ναι σωστά ακούσατε και όσο οι ηλικίες μικραίνουν, τα πράγματα χειροτερεύουν.

Ένα μεγάλο μέρος δηλαδή των συμπολιτών μας δεν έχει κανένα κριτήριο για το τι διαβάζει αρκεί να διαβάζει. Έχει αυτήν την παλιακή αντίληψη του «το πε η τηλεόραση» και αφού το διάβασε στο διαδίκτυο σημαίνει πως ισχύει. Λίγοι, δυστυχώς είναι αυτοί που ακόμη κι αν δεν επιλέγουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης (και όσο κι αν βολεύει κάποιους πολιτικά να λένε το αντίθετο, στην Ελλάδα έχουμε αξιόπιστες ιστοσελίδες που παρά τις παθογένειές τους προσφέρουν ποιοτικό υλικό) σκέφτονται να ελέγξουν αυτό που διαβάζουν.

Τι σημαίνει αυτό; Το ότι το προφίλ «Αντώνης-Μαρία» στο Facebook μπορεί να δημοσίευσε πως η φραπελιά θεραπεύει τον κορονοϊό σε ένα άρθρο που μιλάει ο… διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της Αμερικής Γκας Πορτοκάλος, πρέπει όμως και εμείς να δούμε ποιο σάιτ το γράφει και εάν υπάρχει επιτέλους αυτός ο Γκας Πορτοκάλος, ή και ποιος είναι.

Τι σημαίνει αυτό; Κακή δημοσιογραφία θα υπάρχει, όπως υπάρχουν κακοί δικηγόροι, κακοί γιατροί και κακοί ηλεκτρολόγοι. Κανείς δεν είναι «υποχρεωμένος» να κάνει καλά την δουλειά του. Επειδή, όμως, όλοι είμαστε κοινωνοί της ενημέρωσης πρέπει να αντιληφθούμε πως έχουμε μερίδιο ευθύνης για την πληροφορία που διαδίδεται.

Κύριέ μου, δεν αρκεί μόνο να διαβάσεις κάτι, χρειάζεται και να σκεφτείς επ αυτού και εάν δεις πως δεν ισχύει, τότε να μην ξαναδιαβάσεις το μέσο που προσπάθησε να σε παραπλανήσει. Είναι τόσο απλό.

Εάν όλοι μας, λίγο ο καθένας από την πλευρά του επέλεγε την ποιοτική ενημέρωση, δεν θα φτάναμε να συζητάμε εάν ο κορωνοϊός υπάρχει ή όχι…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ξεχάστε τις μαζικές εξόδους το Πάσχα – Σκέψεις για κλείσιμο των διοδίων

Σχετικές ειδήσεις