ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τα κράνη ασφαλείας σε πολύτιμους λόγους να χαμογελάμε εν μέσω COVID-19

Από τα κράνη ασφαλείας σε πολύτιμους λόγους να χαμογελάμε εν μέσω COVID-19
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Από τα κράνη ασφαλείας σε πολύτιμους λόγους να χαμογελάμε εν μέσω COVID-19 - Από τα πρώτα νομοθετικά μέτρα της νεοσύστατης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά κράνους ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων. - Αυτή η κίνηση μου είχε αρχικά φανεί τόσο περίεργη. -Γράφει ο Αλέξης Κώτσαλος.

Αν και λογική, σκέφθηκα ότι δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα σε καμία κυβέρνηση λόγω του πλήθους άλλων επείγοντων νομοθετημάτων που ανέμεναν ψήφιση και καλούνταν να θέσουν ξανά τη χώρα στη λεγόμενη «κανονικότητα» μετά από μια περίοδο οικονομικής και όχι μόνο κρίσης.

Η προτεραιοποίηση αυτή ωστόσο, σηματοδότησε μια πρωτόγνωρη και ελπιδοφόρα ευαισθησία σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων αλλά και έδωσε το στίγμα της νέας κυβέρνησης για μια αποφασιστική εδραίωση κουλτούρας ασφαλείας και πρόληψης στη χώρα. Φυσικά αν και τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει, η μετέπειτα εξέλιξη του κυβερνητικού έργου εν μέσω των προτώγνωρων υγειονομικών εξελίξεων έδειξε ότι το στίγμα της νέας κυβέρνησης όπως αρχικά εκφράσθηκε, ήταν απόλυτα συβατό με το χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Σήμερα εν μέσω γενικευμένης πανδημίας και παγκόσμιου lockdown ενώ ο πλανήτης και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες μετράνε νεκρούς, η χώρα μας, η Ελλάδα, προτάσεται στα διεθνή φόρουμ ως παράδειγμα προς μίμιση όχι μόνο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά για τη «ολιστική» διαχείριση του κράτους εν μέσω της πανδημίας και της παράλληλης αχύτατης μετεξέλιξης αυτού και της δημόσιας διοίκησης. Μετά από μια δεκαετία καταστρεπτικών μνημονίων που γονάτισαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ανέμενε κανείς ότι η χώρα μας θα είχε άλλη μια φορά τα αρνητικά πρωτεία, σε άλλη μια κρίση. Και φυσικά για την εικόνα αυτή υπεύθυνη είναι η νέα κυβέρνηση που επέλεξε το δρόμο της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και της αξιοπιστίας. Που διάλεξε με θάρρος να εργαστεί σκληρά και να αναμετρηθεί με την πανδημία για το κοινό καλό και όχι να επιλέξει κάποιο βολικό αφήγημα ώστε να δικαιολογήσει τυχόν αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης.

Και δικαιώθηκε για αυτό.

Και ναι, θα υπήρχαν αμέτρητα αφηγήματα για να δικαιολογήσει κανείς άλλη μια αρνητική πρωτιά φορτώνοντας τις ευθύνες σε άλλους. Άλλωστε για κάθε τι κακό που συμβαίνει η ανεύθυνη οπτική λέει ότι φταίνε οι συνθήκες ενώ για κάθε τι καλό, αυτό οφείλεται σε εμάς. Τα μνημόνια, οι διαπραγματεύσεις και συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, οι «θεσμοί», η Τρόικα, ο ΠΟΥ ή οι Κινέζοι που δεν ενημέρωσαν αμέσως για την πανδημία, ασσύμετρες απειλές, ή θεωρίες συνομωσίας περί πρακτόρων, εταιριών τηλεπικοινωνιακού υλικού 5G κτλ, που φωλιάζουν σε κάθε παράταξη που αγαπάει των λαϊκισμό θα μπορούσε μια ανεύθυνη κυβέρνηση να προτάξει ως δικαιολογίες . Είναι πολύ πρόσφατες οι δικαιολογίες και οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύψει πειστικά αφηγήματα ώστε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα των συνεπειών της πυρκαγιάς στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε πάνω από 100 νεκρούς λόγω φονικών λαθών και παραλείψεων και αποδείχθηκε ένα ανυπέρβλητο επικοινωνιακό φιάσκο.

Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο διακυβέρνησης πέτυχε κάτι σπάνιο για την ιστορία του τόπου. Κατάφερε να διαχειριστεί δύο κορυφαίες παράλληλες κρίσεις το μεταναστευτικό και το υγειονομικό πετυχαίνοντας τη συνεννόηση και τη δέσμευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε ένα κοινό σκοπό εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων και προτόγνωρων αποφάσεων. Αν και όλοι σε αυτό τον τόπο αναγνωρίζουμε τη σημασία του Πάσχα στην ελληνική ψυχή και την ανάγκη του ελληνικού λαού για εκκλησιασμό, παρόλαυτά αυτό το Πάσχα θα ακούσουμε την κυβέρνηση και θα μείνουμε μέσα στα σπίτια μας και μακριά από χωριά και συγγενείς. Αυτό μόνο μια κυβέρνηση που εμπνέει εμπιστοσύνη μπορεί να το επιτύχει. Αυτή η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην κεντρική εξουσία είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα που είχαμε καιρό να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες πειθάρχησαν στην επιστήμη και την κοινή λογική και συσπειρώθηκαν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Έτσι αν και κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, έχοντας ως μέσο επικοινωνίας το SKYPE ή το Facetime και ενώ η Άννοιξη μας καλεί επιτακτικά να βγούμε έξω, εμείς δεν το βάζουμε κάτω και έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και αυτό φαίνεται σε κάθε απομακρσυσμένη επικοινωνία μας είτε ιδιωτικά είτε αυτές συμπολιτών μας που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Χαμογελάμε γιατί περάσαμε πολλά. Περάσαμε μια δεκαετή οικονομική κρίση που ήρθε ως αποτέλεσμα φλύαρων, αναποτελεσματικών και ανεύθυνων κυβερνήσεων που στηρίχθηκαν στο πελατειακό κράτος, τη σπατάλη και το λαϊκισμό. Αυτή η φαύλη εικόνα του κράτους που κορυφώθηκε με την «παρά φύσιν»συνδιοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια και απέπνεε ζόφο και απελπισία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον της χώρας μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτεί. Πλέον ακόμη και ιδεολογήματα που προτάσει ως αντιπολιτευτικά επιχειρήματα στις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα, δεν μπορεί πλέον να διασπάσει, καθώς έχει χάσει κάθε αξιοπιστία που θα κάνει καιρό να ανακτηθεί.

Χαμογελάμε εν μέσω πανδημίας γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που προωθεί την αριστεία και στηρίζεται σε ανθρώπους που έχουν κατάρτιση, επιστημοσύνη και με ήθος έχουν οδηγήσει τη χώρα σε σωστές αποφάσεις. Η αριστεία είχε απαξιωθεί τόσο πολύ από την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε προτάξει ως μέγιστη αρετή την συριζαϊκή κομματική ταυτότητα. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Χαμογελάμε γιατί βλέπουμε ότι σιγά σιγά ξεπερνάμε χρόνιες ιδεοληψίες, τις θεωρούμε παρωχημένες και παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις σε κάθε τομέα. Αποφάσεις που μας βοηθούν να αναπτυχθούμε στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον και δεν μα κλειδώνουν σε οπισθοδρομικές οπτικές. Μπορούμε επιτέλους να φανταστούμε, να οραματιστούμε και να εργαστούμε στην ανάπτυξη σύγχρονων καινοτόμων λύσεων και συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, είτε στο χώρο της Υγείας ή των συντάξεων είτε στην Διαχείριση Καταστροφικών κινδύνων όπως η Πανδημία ή οι Φυσικές καταστροφές ή στην Οικονομία χωρίς να δαιμονοποείται κάθε τι ιδιωτικό. Έχουμε ανοικτούς ορίζοντες και ευρεία οπτική. Καταλάβαμε ότι οι κοινωνίες αναπτύσσονται όταν αναπτύσσονται οι πολίτες και χρειάζεται σεβασμός στη δημόσια και αλλά και στηνιδιωτική πρωτοβουλία που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοτροφοδοτούνται.

Αν ο φόβος βοήθησε σε αυτή την αλλαγή κουλτούρας, φανταστείτε τι θα είχε συμβεί εάν είχαμε αυτή τη στιγμή στην εξουσία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως πυξίδα σε κάθε απόφαση και μια συγκεκριμένη ιδεοληψία. Ο φόβος θα είχε γίνει εργαλείο άσκησης εξουσίας κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να χαμογελάμε.

Έτσι, μας προκαλεί χαρά ότι η κυβέρνηση προωθεί παράλληλο αποτελεσματικό έργο συγχρόνως με την υγειονομική διαχείριση, στον τομέα της Παιδείας με την τηλεεκπαίδευση που έχει απρόσμενη επιτυχία και μπορεί να καταστεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για πάταξη της παραεκπαίδευσης, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, τη διοίκηση του κράτους, στην Οικονομία, στην Τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόσφατα εν μέσω πανδημίας εγκαινιάστηκε κέντρο φιλοξενείας αστέγων 400 κλινών από το δήμο της Αθήνας.

Είναι η πρώτη φορά που έχοντας κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, η χώρα εν μέσω της δριμύτατης παγκόσμιας κρίσης κάνει άλματα μπροστά με κύρος και αξιοπιστία, έχοντας τη συναίνεση και αποδοχή του ελληνικού λαού. Η πρόσβαση στις αγορές είναι απόλυτη, η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα χρηματοδότησης της υγειονομικής κρίσης εξασφαλισμένη και κυρίως οι θέσεις της Ελλάδος σεβαστές καθώς οι εταίροι γνωρίζουν ότι συνομιλούν με ισότιμους και υπεύθυνους διαχειριστές και όχι με αναξιόπιστους πειρατές της εξουσίας.

Στον Τομέα του Τουρισμού μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο αναπτύχθηκε μια πύλη πρότυπο που εκθείασε ο Bill Gates σε πρόσφατες δηλώσεις του που κρατάει τους Έλληνες σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, διαφημίζει τη χώρα και ζωηρεύει το ενδιαφέρον να την επισκεφθούν μόλις περάσει η πανδημική κρίση.

Έτσι έχουμε λόγους να είμαστε χαρούμενοι γιατί η οικονομίκή διαχείριση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης είναι συνετή και μεθοδική και εκτός από τα πολύ χρήσιμα επιδόματα στήριξης των εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενσωματώνει προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και ρευστότητας που οδηγούν όλους τους αναλυτές να μιλούν για μια «έκρηξη ανάπτυξης» την επόμενη χρονιά που είναι προ των πυλών. Ήδη έχουν διατεθεί 24 δις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του Covid 19 ποσό που είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και μεγέθη.

Αυτή η αξιοπιστία της χώρας στη διαχείριση της κρίσης είναι βέβαιο ότι θα γίνει φάρος προσέλκυσης επενδύσεων που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρωτόγνωρη αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα εν μέσω πανδημίας δρομολογείται σύγχρονο κέντρο καινοτομίας.

Χαμογελάμε με ικανοποίηση γιατί έχουμε τόσο καιρό να ακούσουμε από τους δικούς μας ανθρώπους που ξενιτεύθυκαν στα χρόνια της κρίσης έχοντας απογοητευθεί από το ελληνικό κράτος ότι θα ένιωθαν πιο ασφαλείς αυτές τις δύσκολες ώρες να ήταν στην Ελλάδα.Και αυτό μας αφήνει μια γλυκιά ελπίδα επιστροφής.

Είμαστε περήφανοι γιατί μόλις περάσει η πανδημία θα έχουμε στη διάθεσή μας σύγχρονα εργαλεία διοίκησης χάραξης πολιτικής και ένα κράτος αποτελεσματικό που θα προστατεύει τους πολίτες.

Χαμογελάμε γιατί είχαμε καιρό να δούμε ένα πρωθυπουργό να είναι καταρτισμένος να εμπνέει εμπιστοσύνη και να απευθύνεται με ειλικρίνια στον ελληνικό λαό ενημερώνοντάς τον υπεύθυνα για το κυβερνητικό του έργο αλλά και για το όραμά του.
Τέλος είμαστε χαρούμενοι γιατί είμαστε Έλληνες και ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

*Ο Αλέξης Κώτσαλος δραστηριοποιείται στον χώρο της ιδιωτικής Ασφάλισης και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Επιχειρηματικές Ασφαλίσεις Πυρός και Διακοπής Εργασιών» που εκδόθηκε από την Insurance Innovation και την Iwrite.