ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο (κάθε) Μέσι, θα φόραγε και φουστανέλα αν είχαμε τα χρήματα του Κατάρ

Μέσι Κελεμπία
Ο Λιονέλ Μέσι φοράει το Bisht κατά τη διάρκεια της απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στην Αργεντινή, μετά το τέλος της διοργάνωσης στο Κατάρ.
AP Photo/Martin Meissner

Το ποδόσφαιρο είναι «βιομηχανία» και τα βασικά της στελέχη είναι οι σούπερ σταρ του. Τη δύναμη, όμως, όπως σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες την έχουν όσοι διαθέτουν τα χρήματα κι αυτό αποδείχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Το Μουντιάλ του Κατάρ θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Δυστυχώς αρκετοί εξ αυτών δεν αφορούν το ποδόσφαιρο. Από το 2010, όταν και έγινε η ανάθεση, δεν είναι λίγες οι φορές που το εμιράτο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να γίνει η ανάληψη της διοργάνωσης, για χρηματισμό μελών της FIFA, για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις κατασκευές σταδίων και υποδομών, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και μια σειρά από αρκετές ακόμα κατηγορίες.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της γιορτής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που έγινε για πρώτη φορά στο… καταχείμωνο σε μια ακόμα «καινοτομία», ξεσκεπάστηκε στις Βρυξέλλες και το Κατάρ Gate. Η σύλληψη της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της, του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι και ενός ακόμα προσώπου, η επιρροή που φέρεται να ασκούσε το Κατάρ με πακτωλό χρημάτων έτσι ώστε να «φτιάχνουν» την εικόνα του στην Ευρώπη και να προωθούν ευνοϊκούς νόμους για τα σχέδιά του, είναι μερικά ακόμα «τουβλάκια» στο οικοδόμημα της κριτικής που ασκείται στο εμιράτο και τις μεθόδους του.

Μία από αυτές, είχε να κάνει και με τη δύναμη της εικόνας. Οι περισσότεροι θα πληροφορηθήκατε ότι η πρώτη φωτογραφία που ανάρτησε ο Λιονέλ Μέσι στα social media έφτασε να έχει δεκάδες εκατομμύρια likes. Φανταστείτε πόσο πιο δυνατή ήταν η τηλεοπτική εικόνα, την ώρα της απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η στιγμή που ο κορυφαίος των κορυφαίων για την πλειοψηφία των φιλάθλων, σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο, έφτασε σε δισεκατομμύρια μάτια σε όλο τον πλανήτη. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το Κατάρ από το να εκμεταλλευτεί και αυτό;

Το Bisht που φόρεσε ο Λιονέλ Μέσι, είναι ένας μακρύς μανδύας που παραδοσιακά φοριέται πάνω από ένα thobe ή kandura σε ειδικές περιστάσεις ή γιορτές σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα ενδύματα είναι συνήθως μαύρα, αλλά διατίθενται επίσης σε λευκό και καφέ, και είναι κατασκευασμένα από ένα ελαφρύ, συχνά διαφανές, υλικό με χρυσή επένδυση. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως παραδοσιακά τις φορούν οι άντρες Άραβες σε περιόδους γιορτών, γάμους ή πανηγύρια. Επίσης, ιστορικά επρόκειτο για ένα ένδυμα που προοριζόταν να κρατά ζεστό το σώμα των ανθρώπων τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Προφανώς πολλοί ήταν αυτοί που θα ήθελαν/θέλαμε, να μην έχει φορέσει ο Λιονέλ Μέσι αυτή την «κελεμπία», όπως την αποκάλεσε η πλειοψηφία του κόσμου, καθώς η εικόνα δεν ήταν αυτή που είχαμε στο μυαλό μας για την απονομή. Όμως, ζυγίζοντας καλύτερα τα πράγματα, ο Λιονέλ Μέσι και κάθε ένας ποδοσφαιριστής της σύγχρονης εποχής, θα φορούσε οτιδήποτε επιβάλει η βιομηχανία της οποίας είναι – σημαντικό μεν – ένα ακόμα «γρανάζι». Δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο Μέσι ήταν περιτριγυρισμένος από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ιφαντίνο, και τον Καταριανό εμίρη. Η «δουλοπρέπεια» στη γλώσσα του σώματος του «ισχυρού άνδρα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μπροστά στα εκατομμύρια του Κατάρ, ήταν τόσο εμφανής που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια άρνησης στον Μέσι. Ο οποίος, άλλωστε, αγωνίζεται στην Παρί Σεν Ζερμέν, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί από το Κατάρ. Συνεπώς κι αυτός πληρώνεται για όσα πράττει εντός γηπέδου από την ίδια «πηγή» που πλήρωσε, πήρε και διοργάνωσε το Μουντιάλ. Το Κατάρ ήταν αυτό, λοιπόν, που τον υποχρέωσε να φορέσει το Bisht για να κάνει ξεκάθαρη τη δική του δήλωση: «Είμαι εδώ, έχω χρήμα, δύναμη και τώρα θα βάλω τους δικούς μου κανόνες».

Ο Μέσι, λοιπόν, και ο κάθε Μέσι θα φορούσε ακόμα και… φουστανέλα. Αν το 2030 η «κοινοπραξία» Ελλάδας – Αιγύπτου – Σαουδικής Αραβίας πάρει τη διοργάνωση και ο τελικός γίνει στην Αθήνα, και προφανώς αν η χώρα είχε τη δύναμη να «σπρώξει» τα εκατομμύρια του Κατάρ στην ποδοσφαιρική βιομηχανία και τα «γρανάζια» της, δεν θα ήταν απίθανο να δούμε τον τότε αρχηγό της νικήτριας ομάδας να φοράει την παραδοσιακή φουστανέλα πριν σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο…