ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιοι και γιατί επιθυμούν ένα hard Brexit

Ποιοι και γιατί επιθυμούν ένα hard Brexit

Το Brexit αποδεικνύεται απροσπέλαστος σκόπελος για τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό May, καθώς χθες απέτυχε για δεύτερη φορά να περάσει τη συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το Brexit είναι ένα ιστορικό γεγονός και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που βιώνουμε. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit, δεν είναι εύκολο οι διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν σε συγκεκριμένο σημείο και σίγουρα δεν είναι εύκολο για ούτε για την ΕΕ ούτε και για τη Βρετανία να αναλάβουν τον τίτλο του νικητή ή του ηττημένου με το πέρας της διαδικασίας.

Τα ΜΜΕ εστιάζουν σε θέματα τα οποία δεν είναι ουσιαστικής σημασίας για το Brexit. Πολλές φορές μεταφέρουν και λανθασμένα μηνύματα για τις δυο πλευρές. Για παράδειγμα, γράφεται συνεχώς ότι οι εταιρίες στη Βρετανία στέλνουν το προσωπικό τους σε άλλες χώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό απέχει σημαντικά από την πραγματική αλήθεια. Σε σύνολο 150.000 εργαζομένων στις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, το λεγόμενο relocation είναι μόλις 4.700 άτομα. Αυτό κάθε άλλο παρά πανικός είναι. Σε κάθε περίπτωση, αποχωρήσεις εταιριών, αναστολές επενδύσεων και διάφορες άλλες ενέργειες, ασφαλώς και υπάρχουν αλλά θεωρούνται φυσιολογικές στα πλαίσια της προετοιμασίας των διαφόρων εταιριών.

Από την άλλη, οι Βρετανοί τραπεζίτες, επιθυμούν διακαώς ένα hard Brexit. Και αυτό γιατί δεν αντέχουν τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την εξαιρετικά σκληρό τραπεζικό και επενδυτικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει κυκλώσει την ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα ξένης τράπεζας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι χειρότερες μεταξύ των ασιατικών και των αμερικανικών.

Οι Βρετανοί τραπεζίτες θέλουν να απαλλαγούν από την κανονιστική συμμόρφωση και να επιτρέψουν και πάλι στις τράπεζές τους να γίνουν άκρως ανταγωνιστικές με τις αμερικανικές αλλά και να παράξουν και πάλι κέρδη σε ζωτικής σημασίας τμήματα. Οι Βρετανοί θέλουν να καταστούν το απόλυτο χρηματοοικονομικό κέντρο όπου δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις επενδύσεις και στις τραπεζικές και επενδυτικές πρακτικές.

Την ώρα που στην ΕΕ, οι νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει την επενδυτική τραπεζική σε παρακμή, οι Βρετανοί θέλουν να αποτελέσουν τον επόμενο παράδεισο κάθε είδους κεφαλαίου που θέλει να επενδυθεί. Η Αγγλία χρειάζεται επενδυτές για τα ακίνητά της, για τα hedge funds και τις τράπεζές της και με αυτή την έννοια οποιοσδήποτε έχει κεφάλαια είναι καλοδεχούμενος. Με απλά λόγια, μια offshore με χαρακτηριστικά εξελιγμένης οικονομίας.

Όλα χρειάζονται το χρόνο τους για να συμβούν. Ασφαλώς και θα υπάρξει ένα πλήγμα στην οικονομία και ήδη αυτό φαίνεται, όμως οι συμφωνίες που σε κάθε περίπτωση έχουν προετοιμαστεί θα οδηγήσουν και τη Βρετανία στο δρόμο της κυριαρχίας.

Αντιθέτως, στην ΕΕ, οποιοιδήποτε πανηγυρισμοί θα είναι βραχύβιοι καθώς τα προβλήματα της Ένωσης γιγαντώνονται και πάλι.

Διαβάστε επίσης: Brexit: Νέα ψηφοφορία μετά την πανωλεθρία Μέι - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Δείτε πόσα χρήματα παίρνει η κάθε παράταξη ως κρατική χρηματοδότηση (pics)

Σχετικές ειδήσεις