Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Βασίλης Οικονόμου: Επαναδιαπραγμάτευση ή τίποτα!

Βασίλης Οικονόμου: Επαναδιαπραγμάτευση ή τίποτα!

Με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση Συνεργασίας είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η Δημοκρατική Αριστερά έθεσε τους όρους και τους στόχους της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης.

Του Βασίλη Οικονόμου,

Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή Αττικής

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην μεταπολίτευση που ένα κόμμα συμμετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας διεκδικώντας και εφαρμόζοντας ένα τόσο σημαντικό κομμάτι από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Πολλοί με ρώτησαν γιατί στηρίζω αυτή την κυβέρνηση αφού εναντιώθηκα από την πρώτη στιγμή στα Μνημόνια, τους εμπνευστές τους και τους εφαρμοστές τους τα τελευταία δύο χρόνια; Η απάντησή μου είναι απλή. Σήμερα, την ώρα που οι πολιτικές των Μνημονίων διαλύουν την χώρα, θα δώσω μαζί με όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν την τελευταία μάχη επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων, προσπαθώντας να γλυτώσουμε την χώρα από την καταστροφή της δραχμής και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Αυτό είναι το χρέος μου απέναντι στην πατρίδα και τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά και αυτό θα κάνω.

Προφανώς και στο σημείο που βρίσκεται η χώρα δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε στο χρόνο που θέλουμε όλα όσα περιλαμβάνονται στο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Πιστεύουμε όμως πραγματικά ότι σε βάθος τετραετίας, με ρεαλισμό και κατάλληλο προγραμματισμό θα καταφέρουμε πολλά, αλλάζοντας τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης, προωθώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου κράτους που θα υπηρετεί αντί να ταλαιπωρεί τον πολίτη.

Πετύχαμε ήδη την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για :

- Διεκδίκηση της επιμήκυνσης για άλλα δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής

- Περικοπές όχι από μισθούς και συντάξεις αλλά από το μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου με την επανεξέταση κάθε δαπάνης από μηδενική βάση

- Την αποκατάσταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινοτικό δίκαιο

- Την μη περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και την επανεξέταση των επιπέδων που βρίσκονται σήμερα στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Αποσπάσαμε την συναίνεση και των άλλων κομμάτων της Κυβέρνησης Συνεργασίας για την διατήρηση των δικτύων και των υποδομών στο ελληνικό δημόσιο διασφαλίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εξάρτησης του κράτους και των αναγκαίων υποδομών του από ιδιώτες επενδυτές. Διασφαλίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και δεσμευτήκαμε όλοι μαζί ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποτελεί και την αρχή του τέλους για την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στα πλαίσια της μάχης μας ενάντια στην λιτότητα εντάσσεται και η βαθιά τομή στο φορολογικό σύστημα ώστε αυτό να γίνει δίκαιο και αναλογικό ως προς την κατανομή των βαρών, να γίνει διάφανο και ελέγξιμο με την θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες». Συμφωνήσαμε στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, με πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Συμφωνήσαμε τέλος στην μείωση των έμμεσων φόρων με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης και σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή φορολογική αδικία που υποχρεώνει τους Έλληνες πολίτες να πληρώνουν φόρους πάνω από τις αντικειμενικές τους δυνατότητες την ίδια στιγμή που κάποιοι καταφέρνουν ακόμα να διαφεύγουν των ελέγχων και να μην αποδίδουν τους φόρους που αναλογούν στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Οι αλλαγές που εμείς θέτουμε μπορούν να δώσουν λύσεις στα εγγενή προβλήματα του ελληνικού κράτους που προϋπήρχαν αλλά γιγαντώθηκαν εξαιτίας της κρίσης και του Μνημονίου. Επιτέλους μπαίνουμε στο δρόμο της διαπραγμάτευσης, διεκδικώντας την αναστροφή της ύφεσης, της διατήρησης – ενίσχυσης – αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους ώστε σταδιακά να απαγκιστρωθούμε από το Μνημόνιο και κάθε άλλη σχέση εξάρτησης, παραμένοντας όμως στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούμε να οργανώσουμε το δίκαιο κράτος που θέλουμε, προστατεύοντας την ατομική και συλλογική περιουσία του ελληνικού λαού. Η Ευρωζώνη επίσης είναι ο χώρος που μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή μας και να μετατραπεί σε πεδίο προοδευτικών πολιτικών ελέγχου των αγορών που αποδείχτηκε ότι δεν αυτορυθμίζονται.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αλλάζουν. Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας εμποδίζοντας κάθε είδους συμφέροντα (εντός και εκτός Ελλάδος) που θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά) για την εξυπηρέτηση των ατομικών συμφερόντων τους σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας, έστω και μειοψηφία στην συμπολίτευση, θα δώσουν τον αγώνα τους και σε αυτή την κρίσιμη ιστορική καμπή. Η Δημοκρατική Αριστερά εγγυάται την επαναδιαπραγμάτευση και θα υπερκεράσει τις φωνές του λαϊκισμού και τις δυνάμεις της συντήρησης που υποκριτικά κρύβονται πίσω από «αριστερές» και «πατριωτικές» μάσκες...