Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Στα ύψη η ζήτηση ρωσικών κυνηγητικών όπλων

Στα ύψη η ζήτηση ρωσικών κυνηγητικών όπλων

Τα κυνηγετικά «Καλάσνικοφ» και άλλα ρωσικά κυνηγετικά όπλα που σχεδιάστηκαν στη βάση κλασικών στρατιωτικών μοντέλων, ανεβάζουν σταθερά τις μετοχές τους, παρά τις κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία. Φυσικά υπάρχουν και οι αναδυόμενες αγορές.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν αναλυτές, οι προοπτικές των εξαγωγών, παρά τις κυρώσεις, είναι αρκετά αισιόδοξες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστό «Εργοστάσιο Καλάσνικοφ» («IZHMASH») στο Ιζέφσκ, σχεδιάζει να αναπτύξει το διεθνές δίκτυο αντιπροσώπων της εταιρείας, το δίκτυο πωλήσεων και κέντρων παροχής υπηρεσιών και να προχωρήσει στην εναρμόνιση της γραμμής παραγωγής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Λόγω των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, η ρωσική αμυντική επιχείρηση τώρα επικεντρώνεται κυρίως στις παραδόσεις όπλων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Αφρική. Το παράδειγμα του «IZHMASH» σκέφτονται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές κυνηγετικών όπλων.

Οι κληρονόμοι των θρυλικών «Καλάς»

Ένα χαρακτηριστικό επιτυχημένο παράδειγμα μετατροπής στρατιωτικών όπλων σε «πολιτικά», είναι τα αρκετά δημοφιλή στους κυνηγούς ρωσικά αλληλεπίθετα (Super Pose - σούπερ ποζέ) λειόκαννα όπλα, όπως το «IZH-27» ή το «TOZ-34».

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων, όπως στα περισσότερα σοβιετικά/ρωσικά φορητά όπλα, είναι η αξιοπιστία και η πρακτικότητα. Οι «απόγονοι» των «IZH-27», τα σούπερ ποζέ κυνηγετικά της σειράς «MP-27», έχουν στηρίξει με αρκετή επιτυχία στην αγορά την καλή φήμη των κλασσικών όπλων «με κάθετες κάνες» (σούπερ ποζέ) του εργοστασίου όπλων «IZHMASH».

Οι κατασκευαστές όπλων στο Ιζέφσκ, κατάφεραν με τη διεύρυνση του καταλόγου φορητών όπλων, απευθυνόμενοι με ποιοτικά όπλα στους λάτρεις του κυνηγιού, να ξεπεράσουν τη δύσκολη κληρονομιά των καταστροφικών «μεταρρυθμίσεων» της δεκαετίας του 1990..

Κυνηγετικό με «στρατιωτική» ποιότητα

Τα όπλα που κατασκευάζονται στο «IZHMASH» και κυκλοφορούν στην αγορά, είναι φυσικά πολλά και ευρείας χρήσης. Τα πιο δημοφιλή «πολιτικά» μοντέλα, είναι τα κυνηγετικά της οικογένειας «Saiga», που σχεδιάστηκαν στη δεκαετία του 1990 στη βάση του συστήματος «Καλάσνικοφ».

Ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων του τεχνολογικού αποθέματος για την κατασκευή των διάσημων αυτομάτων, επέτρεψε το σχεδιασμό με βάση την «στρατιωτική» πλατφόρμα, καταπληκτικών δειγμάτων «κυνηγετικών» και «αθλητικών» όπλων, καραμπινών, κυνηγετικών όπλων και ημιαυτόματων, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή αξιοπιστία του γνωστού εργοστασίου.

Τα όπλα «Saiga», έχουν γίνει το νέο trend στην – αρκετά ανταγωνιστική - αγορά όπλων. Αν και νεοεισερχόμενα, κατάφεραν να προσελκύσουν γρήγορα την προσοχή των αγοραστών τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα δημοφιλή, αποδείχθηκαν τα μοντέλα με 12άρι διαμέτρημα (Cal.12) και με μήκη θαλάμης 70 και 76 mm. Το πρωτότυπο εγχώριο σύστημα του τουφεκιού με «στρατιωτικό» παρελθόν αποδείχθηκε κατάλληλο για τους κυνηγούς και εύχρηστο, διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εκδόσεων αναφορικά με τα διαμετρήματα και τις χρήσεις του όπλου.

Τη δική του σημαντική συμβολή στην επιτυχημένη πορεία του ρωσικού όπλου στην αγορά είχε και το μικρό – προσιτό στους περισσότερους αγοραστές - κόστος. Η κατηγορία όπλων μεσαίου κόστους και καλής ποιότητας, είναι μια κλάση, στην οποία η εγχώρια οπλοβιομηχανία θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της και στο μέλλον.

saiga 468

«Vepr»: το πολυβόλο του κυνηγού

Τη δική του «κυνηγετική» έκδοση με την ονομασία «Vepr», στη βάση του συστήματος φορητού πολυβόλου που ίδιου του συστήματος, κυκλοφόρησε το εργοστάσιο όπλων «Μόλοτ» στην πόλη Βιάτσκιε Πολιάνι στην περιφέρεια Κίροφ. Το αμυντικό υπόβαθρο του όπλου δεν είναι συνηθισμένο για κυνηγετικό, όμως η εμπειρία των οπλουργών από τις απαιτήσεις της αγοράς επέτρεψε την εμφάνιση και τη δημιουργία ενός μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις αντοχής και σταθερότητας που αναζητούν οι χρήστες των κυνηγετικών καραμπινών. Πολύ περισσότερο, που μετά τη διακοπή της παραγωγής στρατιωτικών όπλων, οι υπεύθυνοι στο εργοστάσιο «Μόλοτ» έπρεπε να διευρύνουν την ονοματολογία – κατάλογο – όπλων με μοντέλα για κυνήγι και αθλητικά όπλα.

Το ραντάρ που «τυφλώνει» τα AWACS

Το καλό τουφέκι, η καραμπίνα ή το κυνηγετικό όπλο, απαιτούν τα κατάλληλα για τη χρήση τεχνικά χαρακτηριστικά, το βέλτιστο σκοπευτικό επίπεδο και τη σωστή κατανομή των δυνάμεων της ανάκρουσης, καθώς και ένα σύνολο εξαρτημάτων, που να επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο του όπλου από τον κυνηγό ή τον σκοπευτή-αθλητή.

Τη τελευταία δεκαετία, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εργονομία των υποδειγμάτων. Με τις εξελιγμένες σχεδιάσεις που έχουν εισαχθεί σε μια σειρά από τροποποιήσεις των «Saiga» και «Vepr», τα νέα όπλα απώλεσαν σε μεγάλο βαθμό τα «στρατιωτικά» χαρακτηριστικά. Δεν άλλαξε μόνο η αισθητική του όπλου με το σύγχρονο «ντιζαϊν» να προσεγγίζει τον κλασσικό σχεδιασμό «κυνηγιού», αλλά είναι η πρακτική χρήση των καινοτομιών που προσελκύει περισσότερο τους λάτρεις του κυνηγιού.

verba

Το όπλο γίνεται πιο άνετο και το ίδιο αξιόπιστο σε βροχερό καιρό και σε κρύο, σε ακραίες συνθήκες ξηρασίας και υγρασίας, αλλά και στη μεγάλη ζέστη.

Η επέκταση του καταλόγου με μοντέλα που να βασίζονται στα ξένα διαμετρήματα φυσιγγίων, είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών. Εδώ μπορείτε να βρείτε όπλα διαμετρήματος .223 Remington, .308 Winchester, .30-06 Spr., .338 Lapua Magnum και 375 Holland and Holland.

Πολλά από αυτά που έχουν γίνει από τους ρώσους οπλουργούς τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, όχι μόνο στο εξωτερικό – με την αγορά να είναι αρκετά κορεσμένη - αλλά και στην εγχώρια αγορά.

Σε συνθήκες κυρώσεων, είναι πιθανό ότι η εγχώρια ζήτηση κυνηγετικών όπλων ρωσικής κατασκευής να αυξηθεί. Όσον αφορά την προμήθεια όπλων στο εξωτερικό, ειδικά στις αγορές των χωρών που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να προωθηθούν όπλα μαζικής παραγωγής γνωστών σειριακών μοντέλων, όπως γίνεται ήδη με το φημισμένο σε όλο τον κόσμο κυνηγετικό όπλο «Saiga» του εργοστασίου «Καλάσνικοφ».

Με πληροφορίες από «Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ»- Press photo

Σχετικές ειδήσεις