Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Η κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ δόσεων και κοινωνικού κράτους»

«Η κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ δόσεων και κοινωνικού κράτους»

Το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο, όσο κινείται σε κλίμα οικονομικής αποσταθεροποίησης και υψηλής ανεργίας. Ο μύθος των επενδυτών δείχνει να αποτελεί όνειρο απατηλό και δε μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι «του τρίτου συμβολαίου συνεργασίας» με τους εταίρους μας.

Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως νέους πόρους που θα της δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσει το κοινωνικό της πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή των δανείων της.

Του Κων/νου Μαργαρίτη

Οι υποχρεώσεις είναι δυσβάσταχτες και ο ελληνικός λαός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες φορολογικές απαιτήσεις του κράτους.

Τα θέματα στη Ελλάδα είναι πάρα πολλά, αλλά οι μεγάλες τράπεζες εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης. Το σχέδιο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν εντόπισαν συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους από 4,4 δισ. ευρώ έως 14,4 δισ. ευρώ (σε ένα σενάριο που υποθέτει σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη) στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες οφείλουν να υποβάλουν στην ΕΚΤ τα σχέδια τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, δίνοντας το σήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Το ουσιαστικό που πρέπει να κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι να καταφέρει να υλοποιήσει τα λεγόμενα προαπαιτούμενα. Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, το ασφαλιστικό, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η μείωση της ανεργίας και τα άλλα ζωτικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών είναι βασικές προϋποθέσεις διάσωσης της Ελλάδας. Η πατρίδα μας εργάζεται πάνω σ' αυτό παρότι έχασε την άτυπη προθεσμία της 29ης Οκτωβρίου για τα προαπαιτούμενα και δεν εισέπραξε τη δόση των 2 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης.

Το κίνητρο για την πετυχημένη και γρήγορη ολοκλήρωση των μέτρων, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ξεκινήσουν συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία στοιχίζει ακριβά.

Υπό τους υφιστάμενους όρους, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει το απαγορευτικό ποσό των 319,5 δισ. ευρώ έως το 2057. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενισχύει αυτή την ελπίδα προβάλλοντας την αναδιάρθρωση του χρέους, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην διάσωση και ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα είναι δύσκολο να αναβάλλουν τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αφού η Ελλάδα φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της.

Η πατρίδα μας μπορεί να ανακάμψει αρκεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και να δώσει κίνητρα στη νέα γενιά, να τολμήσει επιχειρηματικά. Το μέλλον της πορείας μας είναι στα χέρια μας.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις