ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Οι φήμες θέλουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να υστερούν σε θέματα ασφαλείας σε σχέση με τα συμβατικά. Είναι όμως πραγματικά έτσι; 

Του Γιάννη Σκουφή

Γεγονός είναι πως δικαιολογημένα υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα ηλεκτρικά μοντέλα, ειδικά μετά από μια σειρά πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει μετά από ατυχήματα, κυρίως σε μοντέλα της Tesla.

Προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας η γερμανική εταιρεία ελέγχων και πιστοποίησης Dekra σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Göttingen, υπέβαλε τις προηγούμενες γενιές των πιο επιτυχημένων ηλεκτρικών μοντέλων, του Nissan Leaf και του Renault Zoe, σε μια σειρά δοκιμών πρόσκρουσης. Σε στύλο, τόσο μετωπικά όσο και στα πλάγια, προκειμένου να προσομοιάσει τη σύγκρουση με δέντρο.

Ενδιαφέρον είναι πως στην περίπτωση του Leaf οι ταχύτητες ελέγχου ήταν σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με τα 64 χλμ./ ώρα με τα οποία γίνονται οι δοκιμές του EuroNCAP. Έτσι στην πλάγια σύγκρουση η ταχύτητα του ηλεκτρικού Nissan ήταν 75 χλμ./ ώρα, ενώ στη μετωπική έφτασε τα 84.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων οδήγησε στο συμπέρασμα πως τα ηλεκτρικά δεν υπολείπονται σε θέματα ασφαλείας σε σχέση με τα συμβατικά που έχουν κινητήρες εσωτερικές καύσης. Μάλιστα παρά τη σημαντική παραμόρφωση των μπαταριών, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες δεν εκδηλώθηκε σε καμία περίπτωση πυρκαγιά.