ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τώρα και τα αγροτικά… γίνονται υβριδικά!

Τώρα και τα αγροτικά… γίνονται υβριδικά!

Φανταζόσασταν ποτέ πως θα ερχόταν η στιγμή που αγροτικά σαν το Ford Ranger θα έμπαιναν στην πρίζα;

Του Γιάννη Σκουφή

Ο εξηλεκτρισμός των σύγχρονων αυτοκινήτων δεν αφορά μόνο τα κανονικά επιβατικά αλλά και τα επαγγελματικά. Ήδη υπάρχουν αρκετά μικρά και μεγάλα βαν που είναι ηλεκτρικά, καθώς και πολύ λιγότερα plug-in υβριδικά, ενώ είναι θέμα (λίγου) χρόνου πότε η συγκεκριμένη τεχνολογία θα περάσει και στα ημιφορτηγά ή pickup.

Ναι υβριδικά θα γίνουν και τα αγροτικά και ένα από τα πρώτα θα είναι το νέο Ford Ranger που θα παρουσιαστεί του χρόνου και πέρα από τις συμβατικές του εκδόσεις θα έχει και μια plug-in υβριδική.

Στην οποία ο τετρακύλινδρος Ecoboost των 2.300 κυβικών θα συνεργάζεται με ηλεκτροκινητήρες για μια συνδυαστική απόδοσης 370 περίπου ίππων και δυνατότητα αποκλειστικά ηλεκτρικής κίνησης για τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις πρώτες φήμες.

Όσο για τις μπαταρίες, αυτές λογικά θα βρίσκονται κοντά και κάτω από τις θέσεις των επιβατών αφήνοντας όσο το δυνατόν ανεπηρέαστη την καρότσα και την πρακτικότητα ενός από τα πιο ολοκληρωμένα pickup της αγοράς.

Η Ford έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2026 κάθε της μοντέλο -συμπεριλαμβανομένου του Ranger- θα έχει τουλάχιστον μια plug-in υβριδική έκδοση και πως μέχρι το 2030 η γκάμα της θα είναι μηδενικών ρύπων.

Από την άλλη, το 2024 περιμένουμε το πρώτο ηλεκτρικό Ford που θα βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του ομίλου Volkswagen. Οι δύο εταιρίες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ford να παρέχει στο «συνεταιρισμό» τη βάση για τα επαγγελματικά οχήματα. Οπότε η λογική λέει πως θα υπάρξει και plug-in υβριδικό VW Amarok νέας γενιάς.