ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έρχονται οι περιοριστές ταχύτητας για οδηγούς που παρανομούν επανειλημμένως

Έρχονται οι περιοριστές ταχύτητας για οδηγούς που παρανομούν επανειλημμένως

Η υπερβολική ταχύτητα στα μεγάλα αστικά κέντρα εγκυμονεί κινδύνους για όλους τους χρήστες του δρόμου αλλά κυρίως για τους πεζούς.

Του Γιάννη Σκουφή

Για να τηρηθούν τα όρια ταχύτητας στις μεγάλες πόλεις θα πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα όπως ραντάρ και κάμερες. Ήδη σε διάφορες χώρες του κόσμου έχουν υιοθετηθεί ανάλογα μέτρα αποθαρρύνοντας τους οδηγούς να τα ξεπερνούν.

Ωστόσο, σε μία από τις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις του κόσμου, στη Νέα Υόρκη, εξετάζουν την εφαρμογή περιοριστών ταχύτητας όχι στους δρόμους αλλά στα ίδια τα αυτοκίνητα των οδηγών που επανειλημμένως παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μπρούκλιν, με επίκεντρο τον τραγικό θάνατο της Katherine Harris που πρόσφατα έχασε τη ζωή της εξαιτίας οδηγού που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

Ο γερουσιαστής Gounardes υποστηρίζει ότι οι οδηγοί αντιμετωπίζουν σήμερα μόνο πρόστιμα. Επιπλέον, οι κάμερες κυκλοφορίας αναγνωρίζουν το αυτοκίνητο αλλά όχι τον οδηγό, αποφεύγοντας έτσι τους πόντους στο δίπλωμά τους.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οι οδηγοί που λαμβάνουν έξι ή περισσότερες κλήσεις για παραβίαση ορίου ταχύτητας ή κόκκινού σηματοδότη σε ένα έτος ή συγκεντρώνουν 11 βαθμούς στην άδειά τους σε διάστημα 18 μηνών θα υποχρεούνται να εγκαταστήσουν στο όχημά τους συσκευή περιορισμού της ταχύτητας.

Η ταχύτητα θα περιορίζεται στα 48 χλμ./ώρα ή στα 8 χλμ./ώρα πάνω από τα όρια ταχύτητας της πόλης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι εμπνευσμένη από τις συσκευές κλειδώματος εκκίνησης που χρησιμοποιούνται για μεθυσμένους οδηγούς που έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη στη Νέα Υόρκη.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει, τότε η Νέα Υόρκη θα γίνει η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που θα επιβάλει ρυθμιστές ταχύτητας στα αυτοκίνητα. Ένα άλλο νομοσχέδιο, που είχε εισαχθεί νωρίτερα, έχει ως στόχο να απαιτήσει από όλα τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην πολιτεία να διαθέτουν ρυθμιστές ταχύτητας έως το 2024.