ΓΥΝΑΙΚΑ

«Με κάνεις ρεζίλι, σταμάτα»: Πέντε πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να λένε στους εφήβους (pics)

«Με κάνεις ρεζίλι, σταμάτα»: Πέντε πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να λένε στους εφήβους (pics)
pixabay.com

Έφηβοι: Τι δεν πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τα ίδια τα παιδιά.

Κατά την εφηβική περίοδο πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, που συχνά δεν μπορεί το παιδί να διαχειριστεί. Η προσωπικότητα του παιδιού παίζει σίγουρα ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των αλλαγών, ωστόσο, δεν παύει να είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη επιθεώρηση Lancet Child & Adolescent Health, τα όρια ηλικίας της εφηβείας έχουν διευρυνθεί. Διαρκεί από την ηλικία των 10 ετών και φτάνει μέχρι την ηλικία των 24 ετών από 19 ετών που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εκτός των άλλων, επηρεάζουν την εφηβεία και βιολογικοί παράγοντες. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τα 20 ενώ σε πολλούς ενήλικες οι φρονιμίτες βγαίνουν μετά τα 25!

Η εφηβεία λοιπόν είναι μια περίοδος που οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν πώς το παιδί τους δεν είναι το «παιδάκι» τους , αλλά ένας έφηβος που οδεύει προς την ενηλικίωση. Είναι μια φάση που κυριαρχεί η αμφισβήτηση, η άρνηση, η αποδοκιμασία.

Είναι η φάση όπου δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές του γονιού, ο οποίος συχνά αναρωτιέται τι συμβαίνει, που πήγε το γλυκό, ήρεμο και συνεσταλμένο παιδί του.

Για τους γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διακυμάνσεις όχι μόνο στην ηλικία έναρξης της εφηβείας αλλά και στην ταχύτητα που συμβαίνουν οι αλλαγές.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτού του είδους τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών και το πιο σημαντικό, τι να αποφεύγουν να λένε.

Εκτός λοιπόν από υπομονή που είναι απαραίτητη κατά την περίοδο της εφηβείας δείτε στην gallery που ακολουθεί, τι δεν πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους:

Γίνεται κατανοητό, ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η αντίληψη των παιδιών αλλάζει και ενώ μέχρι την ηλικία των 9 -10 ετών υπήρχε μια πολύ στενή σχέση με τους γονείς, ξαφνικά, τα παιδιά θέλουν περισσότερη αυτονομία.

Αρχίζουν να αμφισβητούν τους γονείς, να έρχονται σε καθημερινή σύγκρουση μαζί τους και να αναζητούν νέα πρότυπα έξω από την οικογένεια.

Δεν είναι όμως παρά μια μεταβατική φάση κατά την οποία το παιδί μεγαλώνει και εισέρχεται σταδιακά στον κόσμο των ενηλίκων.

Με πληροφορίες από το thegreenparent.co.uk