ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Νέο χώρο για τα ιστορικά αρχεία της δημιούργησε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Ιστορικά αρχεία από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας
ΑΠΕ

Με μία πρωτοβουλία μεγάλου συμβολισμού και ιστορικής σημασίας για την αλεξανδρινή παροικία, που σχεδόν συνέπεσε χρονικά με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, προχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας (ΕΚΑ), αποφασίζοντας να συλλέξει, να κατανείμει και να διαφυλάξει αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό, για την αλεξανδρινή παροικία, αλλά και για τους μελετητές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού: τα ιστορικά αρχεία της.

Πρόκειται για ένα τεράστιο υλικό, που βρίσκει τις ρίζες του στα χρόνια της ίδρυσης της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ξεκινώντας με κειμήλια που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΑ αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοτικής της επιτροπής, τη δημιουργία εργαστηρίου και νέου ανακαινισμένου χώρου για τη συντήρηση και ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Με τον τρόπο αυτό, η πρεσβυγενής κοινότητα αποδίδει άλλη μία φορά τεράστια σημασία στην επιστημονική έρευνα, στη γνώση και στην εκπαίδευση, αλλά κυρίως στη διαφύλαξη της ιστορίας της αλεξανδρινής παροικίας, που μετρά μέχρι σήμερα 178 χρόνια ζωής.

Να σημειωθεί ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας προσβλέπει σε στρατηγικές συνεργασίες και προγράμματα για την ψηφιοποίηση και συντήρηση των αρχείων, αλλά και στην εκπαίδευση προσωπικού.

Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, αποτελεί για τους αρχειονόμους, τους ιστορικούς, αλλά και τους ερευνητές κάθε γνωστικού πεδίου, ευκαιρία να αναδείξουν την τεράστια σημασία και αξία των αρχείων στην επιστημονική έρευνα, στη γνώση και στην εκπαίδευση.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων συμμετέχει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και άλλοι οργανισμοί που διατηρούν αρχεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:30 - Τι αλλάζει, όσα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ροή Ειδήσεων