ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θοδωρής Κοτονιάς στο Newsbomb.gr: Πιστεύω στους ανθρώπους και στα θαύματα της καλής θέλησης

Θοδωρής Κοτονιάς

Ο τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή τις μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Χυτήριο.

Ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Χριστίνα Μαρία Λαζάρου μας κλείνουν μουσικό ραντεβού «Στον κήπο της καρδιάς» στο Χυτήριο, παρουσιάζοντας μια μουσικοαφηγηματική παράσταση, τα Σάββατα 17 και 31 Ιουλίου.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μιλήσουμε για το καινούριο σας τραγούδι, «Ανθός της Ερήμου», και για τη συνεργασία σας με τη Χριστίνα Μαρία Λαζάρου.

Ο «Ανθός της ερήμου» είναι ένα τραγούδι που γεννήθηκε από την ομότιτλη παράσταση που έχουμε τη χαρά κάθε Άνοιξη να κάνουμε μαζί με την Χριστίνα Μαρία Λαζάρου, τη καλή φίλη και εξαιρετική ερμηνεύτρια, και τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα που επενδύει μουσικά την παράσταση.

Θα ήθελα να σταθώ στους τελευταίους στίχους του κομματιού και στη νότα αισιοδοξίας που αφήνει στο τέλος. Μια ελπίδα σημαντική τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για την κοινωνία στην δύσκολη, διχαστική, σκοτεινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέσα από κάθε δύσκολη, σκοτεινή κατάσταση μαθαίνουμε να περισυλλέγουμε κάθε τι που έχει φως για να κρατηθούμε. Όπως κι αν έχει ο κόσμος αυτός θα προχωρήσει. Εμείς ίσως πρέπει να κοιτάξουμε για πρώτη φορά βαθειά μας να θυμηθούμε την μοναδική κιβωτό της καρδιάς. Η Άνοιξη απ’ την καρδιά και πάλι θα περάσει όποιος κι αν είναι ο καιρός, ο κόσμος κι αν χαλάσει.

Όσον αφορά τη συμβολική του έννοια, τι θα χαρακτηρίζατε ανθό σε μια έρημο, αν έρημος ήταν η σύγχρονη κοινωνική κατάσταση;

Ίσως η ανθρωπιά και η καινούργια ματιά για κάθε τι απλό στη ζωή που το είχαμε ξεχάσει, ο πόνος πάντα στο τέλος μας αφήνει ένα δώρο σε όποιον έχει υπομονή...

Είστε αισιόδοξος άνθρωπος; Βλέπετε τη θετική πλευρά μιας κατάστασης;

Με τα χρόνια προσπαθώ να δω όλες τις πλευρές μαζί για να γλυτώνω από τη γοητεία και την απογοήτευσή.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στην καραντίνα, τι επαναπροσδιορίσατε και πώς βγήκατε από αυτή τη φάση;

Η απουσία παρέας, η απουσία μουσικής ζωντανής με άλλους μουσικούς φίλους, το άγχος της υγείας των δικών μου ανθρώπων. Βγήκα όπως όλοι πιστεύω, με αρκετά τραύματα και με όρεξη να βρω τρόπους να γιατρευτούν όλα μέσα από την επικοινωνία και τη μουσική.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος του πολιτισμού; Ακόμα και αυτή η επανεκκίνηση που έχει γίνει, δεν είναι για όλους εύκολη ή υλοποιήσιμη…

Δύσκολα γίνονται όλα πια... πολεμική περίοδος. Πιστεύω στους ανθρώπους και στην υπέρβασή τους, στα ψυχικά τους αποθέματα και στα θαύματα που δημιουργεί η καλή θέληση.

Τα «κλειδιά» ξεκλείδωσαν την καρδιά του κοινού και την πόρτα για την έναρξη μιας πορείας ανοδικής. Πόσο ικανοποιημένος είστε σήμερα για το δρόμο που έχετε διανύσει και ποιο όνειρο ή στόχος δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;

Αισθάνομαι τυχερός καλλιτεχνικά και επαγγελματικά γιατί μετά από πολλά χρόνια άνοιξαν δρόμοι για να ταξιδέψω μουσικά. Οι δρόμοι έκλεισαν προς το παρόν για όλους. Όνειρο μου είναι να αντέχει ο κόσμος στην καινούργια εποχή και να ζω κάπου εκεί ανάμεσα με δημιουργικό τρόπο.

Τι θα ακούσουμε και τι θα περιλαμβάνει ο «Κήπος της Καρδιάς» στο Χυτήριο στις 17 και 31 Ιουλίου;

Από τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Νίκο Καζαντζάκη μέχρι τον Τζελαλαντίν Ρουμί και τον Jiddu Krishnamurti…

…και από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Μανώλη Ρασούλη μέχρι τον Leonard Cohen, τον Peter Hammill και τον Asic Veysel.

Τι μας ετοιμάζετε τον επόμενο καιρό δισκογραφικά όσο και επί σκηνής;

Δισκογραφικά πάντα υπάρχουν στα σκαριά τραγούδια που φτιάχνονται για να ταξιδέψουν όταν έρθει η ώρα. Επί σκηνής εκτός από τις 17 και τις 31 Ιουλίου στον κήπο του θεάτρου στο Χυτήριο έχουμε μία μουσική συνάντηση με την αγαπημένη Σαββέρια Μαργιολά στην Αμαλιάδα στην Κουρούτα στις 24 Ιουλίου. Και μετά τον Αύγουστο κάτι πρωτότυπο και παρεΐστικο στην όμορφη Σχοινούσα μαζί με την Χριστίνα Σαμαρά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.