ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Χημείας 2022: Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό βραβείο

Oι νικητές του Νόμπελ Χημείας
Oι νικητές του Νόμπελ Χημείας

Οι Κάρολιν Μπερτόζι, Μόρτεν Μέλνταλ και Μπάρι Σάρπλες μοιράστηκαν το Νόμπελ Χημείας για το 2022. Με την ανακοίνωσή του ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των ανακοινώσεων των αμιγώς επιστημονικών Νόμπελ.

Δύο άνδρες και μία γυναίκα θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Χημείας για μια νέα προσέγγιση χημικής σύνθεσης, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η επιτροπή των βραβείων στη σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Οι Κάρολιν Μπερτόζι, Μόρτεν Μέλνταλ και Μπάρι Σάρπλες τιμήθηκαν με το Νόμπελ «για την ανάπτυξη της χημείας κλικ και της βιοορθογωνικής χημείας».

Οι τρεις ερευνητές επινόησαν νέες μεθόδους χημικής σύνθεσης στις οποίες νέες ενώσεις σχηματίζονται συνδέοντας επιμέρους χημικές ομάδες, αντί για μεμονωμένα μόρια ένα προς ένα. Ο Μπάρι Σάρπλες, 81 ετών σήμερα, έκανε την αρχή το 2000 επινοώνοντας τον όρο «click chemistry» για να περιγράψει μια προσέγγιση απλών χημικών αντιδράσεων που αποφεύγουν τα παραπροϊόντα.

Είναι ο πέμπτος άνθρωπος στην ιστορία του θεσμού που παίρνει βραβείο Νόμπελ για δεύτερη φορά. Από τις πιο διάσημες νικήτριες του Νόμπελ Χημείας είναι η Μαρί Κιουρί, η οποία είχε μοιραστεί επίσης το Νόμπελ Φυσικής με τον σύζυγό της. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη μητέρα της, η κόρη της Μαρί Κιουρί, Ιρένε Ζολιό-Κουρί, κέρδισε και αυτή το Νόμπελ Χημείας.

Το Νόμπελ Χημείας 2021 είχε απονεμηθεί στους Μπέντζαμιν Λιστ και Ντέιβιντ ΜακΜίλαν «για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης» Το βραβείο συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες, περίπου 920.000 ευρώ.