ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι νέες ταινίες που θα δούμε τα Χριστούγεννα στα σινεμά

Army Baby
«Army Baby»: Τα Χριστούγεννα ένα μωρό θα βρεθεί στον... στρατό

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Μια ελληνική ταινία, ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει την προσοχή μας με την υπογραφή του Νικ Κέιβ και ο Γάτος Σπιρουνάτος, που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις, είναι ορισμένες από τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στα σινεμά τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά βέβαια, στον απόηχο της πρεμιέρας του νέου Avatar, την προηγούμενη εβδομάδα, που έχει σαρώσει ελληνικό και ξένο box office.

Aftersun

Μια γυναίκα θυμάται τις διακοπές που πέρασε μικρή, με τον χωρισμένο πατέρα της, στη διάρκεια ενός καλοκαιριού χαμένου βαθιά στη μνήμη, αλλά καθοριστικού και για τους δυο. Το «Aftersun» είναι μια ταινία που παρακολουθείς χαμογελαστός στην αρχή και
γλυκύτατα δακρυσμένος στο τέλος. Είναι το είδος του μικρού, μαγικού φιλμ που αφήνει μεγάλα, τρυφερά σημάδια μέσα σου, σε ένα κινηματογραφικό ντεμπούτο από την Σάρλοτ Γουέλς που ήδη κέρδισε τις εντυπώσεις και πυροδότησε έντονες συζητήσεις. Ίσως γιατί μιλά τόσο αναγνωρίσιμα για τις αναμνήσεις της ζωής μας, για
τα πράγματα που χαράχτηκαν μέσα μας, και τις μνήμες που ξαφνικά αναζωπυρώνονται.

Army Baby

Παραμονές Χριστουγέννων, σε ένα στρατόπεδο κάπου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ένα ταξί καταφθάνει έξω από την πύλη και μεταφέρει, ασυνόδευτο, ένα μωρό. Ο ταξιτζής ενημερώνει το φυλάκιο πως η μαμά του μωρού το στέλνει στον μπαμπά του (Ίαν Στρατής) που υπηρετεί την θητεία του. Από εκείνη την στιγμή ξεκινούν όλα…

Το απρόσμενο γεγονός βραχυκυκλώνει όχι μόνο τον ανίδεο πατέρα, αλλά και τους ρυθμούς της ακριτικής Μονάδας, καθώς η παραμονή του μωρού πρέπει να κρατηθεί μυστική μέχρι να βρεθεί λύση. Οι φαντάροι συνωμοτούν παρέχοντας κάλυψη και φροντίδα και αναλαμβάνουν βάρδιες… babysitting! Πρέπει να το ταΐζουν, να του αλλάζουν πάνες, να το νανουρίζουν και, φυσικά, όλα αυτά στα κρυφά, κάτω από τη μύτη τού Επιλοχία (Δημήτρης Μακαλιάς), της Υπολοχαγού (Μαρία Κωνσταντάκη) που κάτι «μυρίζεται» και του ανυποψίαστου Διοικητή (Γεράσιμος Γεννατάς) που ζει στον δικό του κόσμο.

Όμως, απρόβλεπτες επιπλοκές θα οδηγήσουν στα πρόθυρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου, καθώς το μωρό περνάει κατά λάθος τα σύνορα και καταλήγει σε ένα… τούρκικο χαμάμ! Ο πατέρας του είναι αποφασισμένος να μπει στην Τουρκία και να φέρει το μωρό του πίσω.

Παίζουν: Ίαν Στρατής (Γιάννης), Γεράσιμος Γεννατάς (Διοικητής), Δημήτρης Μακαλιάς (Επιλοχίας), Μαρία Κωνσταντάκη (Υπολοχαγός), Μαριέλλα Σαββίδου (Φωφώ), Λουκάς Κυριαζής (Σύλλας), Βασίλης Ζώης (Μαθιός), Αντώνης Χρήστου (Μαγκάιβερ), Ευθύμης Χαλκίδης (Γιατρός), Φανούρης Κορρές (Καλντέρας), Άρης Κυπριανού (Πικάσο), Φοίβος Παπακώστας (Καρανίκας), Ιωάννης Μυστακίδης (Μute), Δάφνη Δίγκα (Ιρίνα), Λοΐζος Καμπούρης (Γιαβούζ), Ερατώ Αγγουράκη (Σωτηρία), Δρόσος Σκώτης (Τούρκος), Βασιλική Ιατροπούλου (Ουρανία), Πάνος Ζυγούρος (φαντάρος), Χρήστος Κραγιόπουλος (Freshmeat), Σπύρος Πετούσης (μάγειρας), Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (ΑΜίτης Α΄), Αλέξανδρος Σκουρλέτης (ΑΜίτης Β΄), Κωνσταντίνα Σαρδελλά (Ρεπόρτερ). Στον ρόλο του μπακάλη ο Τάσος Παλαντζίδης – ταξιτζής ο Γιώργος Γιαννόπουλος.

Η Λεοπάρδαλη του Χιονιού (The Velvet Queen)

Μουσική από τους Nick Cave και Warren Ellis. Το ομώνυμο βιβλίο του Σιλβέν Τεσόν για αυτό το ταξίδι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Ψηλά στο οροπέδιο του Θιβέτ, καταμεσής των ανεξερεύνητων και απροσπέλαστων πεδιάδων, βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας φύσης, όπου ζουν σπάνια ζώα και πτηνά. Ο Βενσάν Μινιέ, ένας από τους πιο διακεκριμένους φωτογράφους της άγριας ζωής, παίρνει μαζί του στην τελευταία του αποστολή τον συγγραφέα και φυσιοδίφη Σιλβέν Τεσόν. Για αρκετές εβδομάδες, θα εξερευνήσουν αυτές τις κοιλάδες αναζητώντας μοναδικά ζώα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα από τα πιο ακριβοθώρητα και απρόσιτα αιλουροειδή. Τον μυεί στη λεπτή τέχνη της επιφυλακής, στην ανάγνωση των ιχνών και στην υπομονή που χρειάζεται για να δεις τα ζώα. Διασχίζοντας τις κορυφές που κατοικούνται από αόρατες παρουσίες, οι δύο άντρες υφαίνουν έναν διάλογο για τη θέση μας ανάμεσα σε ζωντανά όντα και γιορτάζουν την ομορφιά του κόσμου.

Η Συνωμοσία του Καΐρου (Boy from Heaven)

Ο Ταρίκ Σαλέχ (Κάιρο Eμπιστευτικό) εμπνέεται από το Όνομα του Ρόδου και σκηνοθετεί ένα μυστήριο που εξελίσσεται σε παρανοϊκό εφιάλτη, τοποθετημένο στο ιστορικό Τέμενος Αλ-Αζχάρ του Καΐρου. Τολμηρά αντικληρικό σενάριο διαφθοράς και υποκρισίας, που βραβεύτηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Ο Παπουτσωμένος Γάτος: H Τελευταία Επιθυμία (Puss in Boots: The Last Wish)

Η ξακουστή αγριόγατα επιστρέφει, πιο... απελπισμένη από ποτέ, καθώς το πάθος της για περιπέτειες την έχει φέρει στα όρια της μακροζωίας της.

Ο ατρόμητος γάτος μαθαίνει ότι έχει «κάψει» τις 8 από τις 9 ζωές του και ξεκινάει μια αναζήτηση για το μύθο της «τελευταίας ευχής» που θα του επιτρέψει να ανακτήσει τις χαμένες ζωές του.

Συνέχεια της επιτυχημένης animation ταινίας του 2011, από τον κόσμο του Shrek.

Διαβάστε επίσης

Όσκαρ 2023: Εκτός κούρσας τα «Μαγνητικά Πεδία» της Ελλάδας

O Ματ Ντέιμον είπε «όχι» στο «Avatar» και σε 250 εκατ. δολάρια!

Emily in Paris: Δείτε τα πρώτα 7 λεπτά της τρίτης σεζόν