πολιτιστική ατζέντα
Πηγή: Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Θηβαίος, Luz Casal και vintage παιχνίδια

Πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας έχει μουσική, θέατρο, σινεμά και μια έκθεση που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, ανεβαίνουν στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και ξεχωριστές παραστάσεις συνεχίζουν την επιτυχημένη θεατρική πορεία τους.

Αυτή την εβδομάδα θα ακούσουμε τον Χρήστο Θηβαίο και τον Παναγιώτη Μάργαρη στη «Σφίγγα» και φυσικά τη Δήμητρα Γαλάνη που θα συναντήσει τη Μάρθα Φριντζήλα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το νεανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον Good Job Nicky, ενώ δεν πρέπει να χάσετε τη μοναδική Luz Casal στο Christmas Theater.

Οι λάτρεις του θεάτρου προλαβαίνουν να δουν τον Μιχάλη Σαράντη στον Αίαντα του Σοφοκλή.

Το Σαββοτοκύριακο προσφέρεται για βόλτες, για αυτό μια επίσκεψη στην Έκθεση Vintage Toys στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αξίζει τον κόπο. Εκεί θα βρείτε δεκάδες παιχνίδια από τα 80s και 90s και θα κάνετε ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά σας χρόνια.

Μουσική

Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης, Μουσική Σκηνή «Σφίγγα»

Ο Χρήστος Θηβαίος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδοποιούς και ο Παναγιώτης Μάργαρης, ο σημαντικότερος κιθαρίστας της γενιάς του, συναντιούνται επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις.

Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης

Ένα πρόγραμμα που εκτός από τα αναμενόμενα, περιλαμβάνει ανατρεπτικές διασκευές και δυνατές συγκινήσεις. Από τον «Άμλετ της σελήνης» και το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα», τις μουσικές των Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου και Erik Satie καθώς και την τελευταία μεγάλη επιτυχία του Χρήστου Θηβαίου από την τηλεοπτική σειρά «Σασμός».

Από την Παρασκευή 10 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, στη μουσική σκηνή «Σφίγγα».

Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα συναντιούνται την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαρτίου (8.30 μ.μ.) στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) για να συνεχίσουν μια κουβέντα που άφησαν στη μέση πριν από χρόνια.

Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα
Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα ΦριντζήλαΑνδρέας Σιμόπουλος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτότυπα τραγούδια και διασκευές με νέα προσέγγιση μέσα από τη ματιά των νέων μουσικών που τις πλαισιώνουν, οι δύο ερμηνεύτριες προτείνουν, όχι μια απλή συναυλία, αλλά μια παράσταση με σκηνική υπόσταση.

Luz Casal, Christmas Theater

H μεγάλη ντίβα της Ιβηρικής, Luz Casal, με μια εντυπωσιακή
ορχήστρα σπουδαίων μουσικών αλλά και με τη συμμετοχή της δική μας Athens
Philharmonia Pop Orchestra, έρχεται στην Αθήνα για δυο μοναδικές
συναυλίες, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Christmas Theater.

Δύο μελωδικές βραδιές , με τα θρυλικά πλέον «Piensa en mi», «Un Αno de
Amor»,«No me importa nada», «Historia de un Amor» και όλες τις μεγάλες επιτυχίες που τόσο αγάπησε το ελληνικό κοινό, σε ένα ονειρικά μελωδικό
οδοιπορικό με την χαρακτηριστική, λυρική φωνή της Luz Casal σε μια μαγική
συναυλία που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας.

Good Job Nicky, six d.o.g.s

Ο ταλαντούχος Good Job Nicky, με το ξεχωριστό παρουσιαστικό, στιλ και αισθητική, έρχεται στη σκηνή του six d.o.g.s για ένα ακόμα μοναδικό live το Σάββατο 11 Μαρτίου, για να παρουσιάσει δικά του τραγούδια – και όχι μόνο – στήνοντας ένα μοναδικό μουσικό θέαμα.

Ο Good Job Nicky είναι o 27χρονος Έλληνας καλλιτέχνης-φαινόμενο που μέσα στο 2020 μας αιφνιδίασε ευχάριστα με το viral αγγλόφωνο ντεμπούτο του «January 8th», μας κέρδισε με το πρωτότυπο video-album που ακολούθησε, μας έκλεψε την προσοχή με το στυλ του και τα χαρακτηριστικά μπλε μαλλιά του και συζητήθηκε όσο κανένας άλλος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια.

Θέατρο

Αίας του Σοφοκλή, θέατρο Αλκυονίς

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας
συνομιλώντας με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά.

Ο Μιχάλης Σαράντης στον Αίαντα του Σοφοκλή
Ο Μιχάλης Σαράντης στον Αίαντα του Σοφοκλή

Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα
του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί.

Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης. Ζωγραφικά έργα: Απόστολος Χαντζαράς

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 19:00

Έντα Γκάμπλερ, Bios

Μετά την «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Μπάγκειον, ο Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν.

Η Έντα Γκάμπλερ λατρεύει την ομορφιά, υψώνει έναν καθρέφτη και μέσα σ’ αυτόν βλέπει την ασχήμια του εαυτού της, του σαρκοβόρου κόσμου που την περιβάλλει, της ύπαρξης που δεν της έχει μείνει κανένα ευγενές κίνητρο.

Η παράσταση σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά τον άνθρωπο του σήμερα, που βουλιάζει σε μια διαστροφική πλήξη, που ό,τι κι αν έχει δεν είναι ποτέ αρκετό, την διαφθορά ως κυρίαρχο μέσο αλληλοεπιρροής και το συμφέρον, βασικό πυρήνα των σχέσεων.

Οι ηθοποιοί της παράστασης
Οι ηθοποιοί της παράστασηςΑριάδνη Παπαπαναγιώτου

Την Έντα Γκάμπλερ ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα. Γιόργκεν Τέσμαν: Δημήτρης Γεωργαλάς. Τέα Έλβστετ: Μαργαρίτα Βαρλάμου. Έιλερτ Λέβμποργκ: Βαγγέλης Παπαδάκης. Τζούλια Τέσμαν: Λένα Φραγκούλη. Δικαστής Μπρακ: Νίκος Δερτιλής.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Σινεμά

Scream VI

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση σαν τους άλλους Ghost Face. Μετά από τους φόνους του τελευταίου Ghostface, οι τέσσερις επιζήσαντες αφήνουν το Woodsboro και ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο.

Πρωταγωνιστούν: Μελίσα Μπαρέρα, Τζάσμιν Σαβόι Μπράουν, Μέισον Γκούντινγκ, Τζένα Ορτέγκα, Χέιντεν Πανετιέρ, Κόρτνεϊ Κοξ.

Βιβλίο

Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ, Χόρχε Κάπα

Τώρα ο Τσίτσος, η διάσημη γάτα των social media, έχει το δικό της βιβλίο (εκδ. Διόπτρα) και με τον δικό της «χούμαν» συζητούν φιλοσοφικά ζητήματα, ίσως και άλυτα από την εποχή που η γάτα πάτησε το πόδι της σε αυτόν εδώ τον πλανήτη.

Ο Τσίτσος ήταν μια γάτα σαν όλες τις άλλες, μια γάτα που ζούσε με βάση το ιερό τρίπτυχο «Όταν νυστάξεις, κοιμήσου· όταν πεινάσεις, φάε και στο ενδιάμεσο γλείψου». Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως πιο προνομιούχος, μιας και ζούσε μέσα στα ανάκτορα και περιτριγυριζόταν από 15 ανυπόληπτες γάτες-πληβείους, ενώ είχε για υπηρέτη τον χουμανιστικό πατέρα του... ώσπου κάποια στιγμή συνέβη κάτι εξαιρετικό, κάτι που δεν είχε συμβεί για χιλιετηρίδες… Ο Τσίτσος ανακάλυψε ότι μπορεί να... ομιλεί.

Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να επιδίδεται σε ατέρμονους διαλόγους με τον πατέρα, συζητώντας για τα μυστικά και τις αλλόκοτες συμπεριφορές της γάτας, για την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της έναντι στους χούμανς. Μέσα από έντονες πνευματικές ζυμώσεις, πανάρχαια, εναγώνια ερωτήματα όπως «υγρή ή ξηρά τροφή», «στείρωση ή όχι», επιτέλους βρήκαν την απάντησή τους, αλλά οι δύο θαρραλέοι συζητητές δεν σταμάτησαν εκεί! Καταπιάστηκαν και με φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το αν υπάρχει νόημα στη ζωή και αν αυτή η μυστηριώδης ουρά που ξεφυτρώνει πίσω από τη γάτα για μια ζωή είναι δική της ή ξένη.

Και ενώ ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, κάτι το σκοτεινό, το απειλητικό συνέβη κάπου στην Άπω Ανατολή, κάτι που απείλησε να ανατρέψει ολοκληρωτικά την καθεστηκυία τάξη στην αυτοκρατορία της πριγκίπισσας Τσίτσου!

Αγαπητοί μου followers, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για την κατάκτηση του κόσμου από το είδος μου, με τη βοήθεια του πτωχού ανθρώπου μου.
Με αγάπη, Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ».

Μην χάσετε

Vintage Toys 2023, Έκθεση - Bazaar παιχνιδιών στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Το ραντεβού με τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας δίνεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων..

Η 7η και μεγαλύτερη έκθεση παιχνιδιών και αναμνήσεων όπου έχει δώσει την ευκαιρία σε 40.000 επισκέπτες μέχρι τώρα να ταξιδέψουν στο μαγικό αυτό κόσμο της νοσταλγίας και να ξεναγηθούν στις εικόνες της παιδικής τους ηλικίας.

Ένα διήμερο γεμάτο αναμνήσεις, παιχνίδια και συλλέκτες που θα παρουσιάσουν τους μοναδικούς θησαυρούς τους και θα μας ταξιδέψουν στα χρόνια της αθωότητας.

vintage toys


Εξειδικευμένα καταστήματα θα αναβιώσουν αυτή την εποχή και θα μας δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουμε ξανά τα παιδικά μας παιχνίδια! Στον προαύλιο χώρο θα υπάρχει έκθεση ποδηλάτων εποχής '70-'90.

Επίσης, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Κεραυνό Μακουίν!

11-12 Μαρτίου 2023, ώρες 10:00 - 23:00. Κτίριο Μηχανουργείο | Αποθήκη | Προαύλιο Μηχανουργείου


Διαβάστε επίσης

Πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Tα ραντεβού μας με την τέχνη

Γιάννης Χαρούλης: Αναβολή παραστάσεων στο VOX για την τραγωδία στα Τέμπη - Νέες ημερομηνίες

Τραγωδία στα Τέμπη: Αναβολή και για τη συναυλία της Imany στην Ελλάδα - Νέα ημερομηνία

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ