ατζέντα εκδηλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Με Πανσέληνο και Θανάση Παπακωνσταντίνου μπαίνει ο Αύγουστος

Δωρεάν εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, ταινίες κάτω από τα αστέρια και βιβλία για την παραλία.

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τον Αύγουστο και η πόλη αρχίζει σιγά - σιγά να μπαίνει σε mood διακοπών. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα μικρόφωνα κλείνουν, οι καλλιτέχνες παίρνουν τα όρη και τα νησιά και όλοι ρίχνουμε ρυθμούς, τόνους και ντεσιμπέλ. Την Τρίτη 1η Αυγούστου, μην ξεχάσετε να στρέψετε το βλέμμα στον ουρανό για να απολαύσετε την μαγευτική πανσέληνο. Την πρώτη από τις δύο του φετινού Αυγούστου, η οποία θα συνοδευτεί από δωρεάν εκδηλώσεις σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Μουσική

Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γήπεδο - Διασταύρωση Ραφήνας

Με προσθήκη νέων συνεργατών και ανανεωμένο πρόγραμμα, θα δοθεί -νότα τη νότα- η «μάχη» για το δικαίωμα στο όνειρο. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός έρχεται στη Ραφήνα την Τετάρτη 2 Αυγούστου με νέα και πιο παλιά τραγούδια και αγαπημένες διασκευές.

Γλυκερία, CT Garden Γαλάτσι

Σαράντα χρόνια μετά, η Γλυκερία, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη, θα αναβιώσει με μια μοναδική συναυλία την «Όμορφη νύχτα». Η «Όμορφη Νύχτα» ήταν το πρώτο προσωπικό στέκι της στο Γαλάτσι, όπου η μεγάλη μας ερμηνεύτρια για επτά χειμώνες τραγουδούσε με τεράστια επιτυχία και σταθερό βηματισμό προς την κορυφή και την καταξίωση. Η Γλυκερία ηχογράφησε ζωντανά την «Όμορφη νύχτα» στα τέλη Νοέμβρη του 1983. Το άλμπουμ μόνο την πρώτη περίοδο της κυκλοφορίας του ξεπέρασε τις 350.000 πωλήσεις.

Θέατρο

«Βατράχια» του Αριστοφάνη, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Γνωστοί για τις ατμοσφαιρικές, σχεδόν ονειρικές τους παραστάσεις, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης, παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση, «Βατράχια» του Αριστοφάνη στις 28 και 29 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας.

«Βατράχια» του Αριστοφάνη
«Βατράχια» του ΑριστοφάνηKarol Jarek

Στο Επιδαύριο σκηνοθετικό της βάπτισμα η Έφη Μπίρμπα παραδίδει μια κωμωδία με DNA τραγωδίας σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, διασκευή σε συνεργασία με τους Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Άρη Σερβετάλη και μουσική του Constantine Skourlis. Τη διανομή συμπληρώνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.

Πέρσες - Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, περφόρμανς εν πλω

Ένα ταξίδι στον τόπο όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η περφόρμανς ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου.

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στις 28 και 29 Ιουλίου το Μυστήριο 35 ΠΕΡΣΕΣ. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević.

Πέρσες - Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, περφόρμανς εν πλω
Πέρσες - Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, περφόρμανς εν πλω

Ένα ταξίδι στον τόπο όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η περφόρμανς που ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου, συνεχίζεται σε ένα πλοίο προς Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση. Το κοινό παρακολουθεί τον Ξέρξη, τον Χορό και τα άλλα πρόσωπα του έργου σε αυτή τη διαδρομή, ενώ τα μέρη του έργου του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, κατοικούν τα σημεία της διαδρομής.

Σινεμά

Στοιχειωμένο Αρχοντικό (Haunted Mansion)

Εμπνευσμένη από το κλασικό τρενάκι που βρίσκεται στο θεματικό πάρκο της Disneyland, η ταινία διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας και του γιου της, οι οποίοι προσλαμβάνουν μια αταίριαστη ομάδα υποτιθέμενων ειδικών σε ζητήματα περί πνευμάτων, για να τους βοηθήσουν να ξεφορτωθούν τους υπερφυσικούς καταληψίες του σπιτιού τους.

Στο cast συναντάμε μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών: Όουεν Γουίλσον, Ντάνι Ντεβίτο, Ροζάριο Ντόσον, Τσέις Γ. Ντίλον, Νταν Λέβι, Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζάρεντ Λέτο, Λακίθ Στάνφιλν, Τίφανι Χάντις.

Βιβλίο

Μακτούμπ, Πάουλο Κοέλο

Μακτούμπ του Πάουλο Κοέλο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη
Μακτούμπ του Πάουλο Κοέλο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ο ταξιδιώτης σκέφτεται τη ζωή του. Αναπολεί το παρελθόν του, το αγκαλιάζει καθώς αιωρείται µέσα του. Αναλογίζεται κοµµάτια της ζωής του – καταστάσεις που έζησε, αποσπάσµατα από βιβλία που εξακολουθεί να θυµάται, διδαχές δασκάλων, ιστορίες φίλων, µύθους που κάποτε του διηγήθηκαν, προβληµατισµούς για την εποχή του, για τα όνειρα της γενιάς του.

Όπως κάθε ύπαρξη, έτσι και η δική του αποτελείται από θραύσµατα όσων του έχουν συµβεί. Όµως, κάποια συγκεκριµένη στιγµή, αυτά τα θραύσµατα αρχίζουν να παίρνουν µορφή. Πρέπει τώρα και ο ίδιος να εξετάσει τον δικό του ρόλο – να κατανοήσει τη δική του πνευµατική υπόσταση.

Μακτούµπ σηµαίνει «είναι γραµµένο». Για τους Άραβες «είναι γραµµένο» δεν είναι η καλύτερη µετάφραση γιατί, αν και όλα είναι ήδη γραµµένα, ο Θεός είναι ελεήµων, και δεν έχει ξοδέψει παρά µόνο τη γραφίδα και το µελάνι του για να µας βοηθήσει.

Μην χάσετε

Πανσέληνος του Αυγούστου

Φέτος θα απολαύσουμε δύο φορές την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Τρίτη 1η (Πανσέληνος των Οξύρρυγχων) και την Πέμπτη 31 Aυγούστου (Μπλε Πανσέληνος).

Πανσέληνος Σούνιο
Μαγευτική Πανσέληνος στον Ναό του Ποσειδώνα στο ΣούνιοAP

Το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται την πανσέληνο την 1η Αυγούστου με sleepover και: Σινεμά, Silent Disco πάρτι, Επιτραπέζια Παιχνίδια, Θαλάσσια Ποδήλατα, Yoga και Διαλογισμό. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023 το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου στις 21:00.

Όλη η Αθήνα μία Σκηνή

Με τεράστια απήχηση και τη θερμή αγκαλιά των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, γράφεται στις γειτονιές της, την εβδομάδα 31/7 – 4/8, ο επίλογος του ψυχαγωγικού προγράμματος «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή 2023» του Δήμου Αθηναίων. Η αυλαία του προγράμματος πέφτει την τελευταία εβδομάδα εκδηλώσεων με συναυλίες,
μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, καθώς και προβολή ταινίας.

13o Athens Open Air Film Festival

Tην Παρασκευή 28 Ιουλίου θα απολαύσουμε δωρεάν Back-to-back προβολές δύο ταινιών του Μπαζ Λούρμαν: Moulin Rouge και Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Οι προβολές κάτω από τα αστέρια θα γίνουν στο Πάρκο Ακαδημία Πλάτωνος.

Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες σινεμά: Από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον «Professor» του La Casa de Papel

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Θα γιορταστεί δύο φορές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Πανσέληνος Αυγούστου: Διανυκτέρευση στο ΚΠΙΣΝ με silent disco, θαλάσσια ποδήλατα, yoga και ταινίες

Πέρσες - Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών: Μια πρωτοποριακή περφόρμανς εν πλω

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ