Γλύτωσαν από την πυρκαγιά τα μνημεία της Νεάπολης

Γλύτωσαν από την πυρκαγιά τα μνημεία της Νεάπολης

Newsroom Newsroom

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, ενημέρωσε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στα μνημεία που βρίσκονται στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζει ότι «η φωτιά έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα, καθώς είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα (αποψίλωση του χώρου και μικρού τμήματος της όμορης προς ανατολικά έκτασης και συνεχής διαβροχή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του). Επιπλέον, κοντά στο μουσείο είχε σταθμεύσει πυροσβεστικό όχημα».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Σάββατο (18/7) και ενώ η πυρκαγιά δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αν. Γενική Γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, με συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελίας Πάντου και των υπαλλήλων της ΕΦΑΛΑΚ Αφροδίτης Μαλτέζου και Παναγιώτας Σκάγκου, (αρχαιολόγων), και Παναγιώτη Σκάγκου, (μηχανικού).

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «ο επί συμβάσει συντηρητής αρχαιοτήτων Νεκτάριος Γρηγοριάδης, που υπηρετεί στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου ΕΣΠΑ, ενήργησε καίρια και με αίσθημα αφοσίωσης στην Υπηρεσία και το έργο, λαμβάνοντας άμεση πρωτοβουλία για την προστασία του Μουσείου».

Σε ό,τι αφορά στα μνημεία που βρίσκονται στην άμεσα πληγείσα περιοχή, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμη άσβεστες μικρές εστίες πυρκαγιάς.

Πρόκειται για συνολικά πέντε μνημεία των ύστερων βυζαντινών χρόνων, το Κάστρο των Βατίκων, που βρίσκεται ΒΑ της Νεάπολης Βοιών, τους ναούς των Αϊ-Στράτηγου, Αγ. Κων/νου & Ελένης και Αγ. Νίκωνος στην περιοχή του Φαρακλού και του Πίσω Αϊ-Γιώργη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βοιών, η συντήρηση και αποκατάσταση των οποίων έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο Κάστρο των Βατίκων (φωτογραφία), στο οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση το ενταγμένο στο Ε. Π. «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» έργο δεν προκλήθηκαν προβλήματα από την πυρκαγιά. Ωστόσο, κάηκε μέρος της αυτοφυούς βλάστησης καθώς και ελαιώνες στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του.

Στους προαναφερόμενους ναούς, επίσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, παρά μόνο καταστροφή του άμεσου περιβάλλοντος χώρου τους, λόγω της καύσης της πυκνής αυτοφυούς βλάστησης, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved