SEX

Final 4 - Αφιέρωμα: Τα έξι ευρωπαϊκά αστέρια του μπασκετικού Παναθηναϊκού

Final 4 - Αφιέρωμα: Τα έξι ευρωπαϊκά αστέρια του μπασκετικού Παναθηναϊκού

Αύριο ξεκινάει στην Κωνσταντινούπολη το Final 4 της Euroleague με τον Παναθηναϊκό να διεκδικεί τον έβδομο τίτλο του. Ας θυμηθούμε τους προηγούμενους έξι.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός. Αυτοί είναι οι τέσσερις διεκδικητές της Euroleague για φέτος. Και το γεγονός πως και οι δύο πιο μεγάλες ελληνικές ομάδες της τελευταίας εικοσαετίας θα βρίσκονται εκεί, μάς γεμίζει από χαρά και ανυπομονησία να παρακολουθήσουμε τους αγώνες. Ας θυμηθούμε όμως πρώτα τους προηγούμενους θριάμβους τους, ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό που έχει κατακτήσει 6 φορές το τρόπαιο και θα συνεχίσουμε αύριο το αφιέρωμά μας και με τον Ολυμπιακό.


1996 - Παρίσι: ΠΑΟ - Μπαρτσελόνα 67-66
To πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για ελληνική ομάδα στην ιστορία, αφού ο σπουδαίος Άρης της δεκαετίας του '80 δεν τα είχε καταφέρει. Ο τελικός στιγματίστηκε από τα άπειρα λάθη των διαιτητών, κυρίως εις βάρος του Παναθηναϊκού, που όμως στο τέλος καταλόγισαν ως τάπα το κόψιμο του Βράνκοβιτς, αποκαθιστώντας την "τάξη" και κάνοντας τους Καταλανούς να παραπονιούνται με έντονο τρόπο. MVP του Final 4 είχε ψηφιστεί ο μεγάλος Ντόμινικ Ουίλκινς.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης 17, Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 10, Κόρφας 4, Γιαννάκης 9, Σταυρακόπουλος 9, Βράνκοβιτς, Ουίλκινς 16, Μυριούνης και Πετσάρσκι.


2000 - Θεσσαλονίκη: ΠΑΟ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67

Πιο εύκολα απ' ότι δείχνει το τελικό σκορ και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον κόσμο που κέρδισε ολοκληρωτικά τη μάχη της εξέδρας, όπως ήταν λογικό, αφού το Final 4 διεξήχθη στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός κατακτά το δεύτερο αστέρι του, χάρη στα "μαγικά" του Ομπράντοβιτς που "κλείδωσε" το βασικό όπλο της Μακάμπι, τον αιφνιδιασμό, με πανέξυπνες άμυνες.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης 4, Μποντίρογκα 9, Μπερκ 7, Φώτσης 9, Τζεντίλε 3, Κάτας 17, Κοχ 6, Ρέμπρατσα 20, Ρότζερς 4.


2002 - Μπολόνια: ΠΑΟ - Κίντερ Μπολόνια 89-83

Μέσα στην έδρα των Ιταλών, οι οποίοι ήταν έτσι κι αλλιώς το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να γυρίσει ένα ματς που έμοιαζε χαμένο από την αρχή. Η κίνηση ματ του Ομπράντοβιτς ήταν η χρησιμοποίηση του άπειρου ακόμη τότε Λάζαρου Παπαδόπουλου στο β' ημίχρονο, που άρχισε να "καθαρίζει" όλα τα ριμπάουντ, απελευθερώνοντας τα επιθετικά όπλα των "πράσινων", Μποντίρογκα και Κουτλουάι.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7,, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντίρογκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Σάντσες, Παπαδόπουλος 12.


2007 - Αθήνα: ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91
Αυτήν την φορά ήταν ο Παναθηναϊκός το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο επειδή είχε μια σπουδαία ομάδα, αλλά και γιατί το Final 4 γινόταν στο ΟΑΚΑ και η εξέδρα ήταν γεμάτη από 16.000 φανατικούς φίλους του, που έφτιαξαν μια αξέχαστη (και πάνω απ' όλα κόσμια) ατμόσφαιρα.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10, Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15, Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12


2009 - Βερολίνο: ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71

Ξανά σε τελικό με τους Ρώσους και έχοντας αποκλείσει με δυσκολία στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός ήξερε ότι θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες από την διψασμένη για εκδίκηση ΤΣΣΚΑ. Παρ' ότι ξεκίνησε με μεγάλη διαφορά, στο β' ημίχρονο έμοιαζε υπνωτισμένος, επαναφέροντας τους Ρώσους στο παιχνίδι και κάνοντας το φινάλε... θρίλερ.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Κέτσμαν, Σπανούλης 13, Περπέρογλου , Μπατίστ 6, Φώτσης 13, Χατζηβρέττας, Νίκολας 7, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10.


2011 - Βαρκελώνη: ΠΑΟ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-70

Το πιο δύσκολο απ' όλα για τον Παναθηναϊκό ήταν να βρεθεί στο Final 4, όπως ακριβώς και φέτος, αφού στους 8 έπαιζε με την "οικοδέσποινα" των τελικών Μπαρτσελόνα και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας. Από 'και και πέρα τα πράγματα αποδείχθηκαν σχεδόν... εύκολα. Η Σιένα στον ημιτελικό και η Μακάμπι στο τελικό έπεσαν θύματα της σπουδαίας απόδοσης του Διαμαντίδη, του Μπατίστ και των υπόλοιπων παικτών και ο ΠΑΟ έραψε το έκτο αστέρι στην φανέλα του.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13, Νίκολας 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16, Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις από το Final 4 της Euroleague, στο microsite του OnSports.gr