ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Αν έκανε έτσι το αμάξι μου θα καλούσα οδική βοήθεια»: Πώς ακούγεται το όχημα Perseverance στον Άρη

«Αν έκανε έτσι το αμάξι μου θα καλούσα οδική βοήθεια»: Πώς ακούγεται το όχημα Perseverance στον Άρη
NASA/JPL-Caltech

Καθώς το όχημα Perseverance της NASA κινείται στην επιφάνεια του Άρη, μικρόφωνό του κατέγραψε έναν ήχο που δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά στη Γη: Αυτόν που κάνει ένα όχημα ενώ ταξιδεύει στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Πολλοί, όταν βλέπουν τις εικόνες, δεν συνειδητοποιούν ότι οι τροχοί είναι μεταλλικοί» είπε η Βάντι Βέρμα, μηχανικός και οδηγός ρόβερ στο JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA. «Όταν οδηγείς με αυτούς τους τροχούς σε βράχια, είναι πολύ θορυβώδες».

Το μικρόφωνο EDL (entry, descent and landing) του Perseverance κατέγραψε πάνω από 16 λεπτά ήχων από την 27,3 μέτρων μετακίνηση του οχήματος στις 7 Μαρτίου. Το εν λόγω μικρόφωνο είχε εγκατασταθεί στο Perseverance για να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να πάρει μια «γεύση» από την κάθοδο του οχήματος στον Άρη, ωστόσο τα μέλη της ομάδας που επιβλέπει την αποστολή ανυπομονούσαν να ακούσουν τους ήχος και από την επιφάνεια.

«Αν άκουγα αυτούς τους ήχους οδηγώντας το αυτοκίνητό μου, θα σταματούσα και θα καλούσα οδική βοήθεια» είπε ο Ντέιβ Γκρούελ, επικεφαλής μηχανικός για το υποσύστημα κάμερας και μικροφώνου. «Μα αν σταθείτε ένα λεπτό και σκεφτείτε τι ακούτε και πού κατεγράφη, έχει λογική».

Δύο εκδοχές του ηχητικού από την ίδια διαδρομή δημοσιοποιήθηκαν στις 17 Μαρτίου. Η πρώτη εκδοχή έχει πάνω από 16 λεπτά «αμοντάριστου» ήχου από τις κινήσεις του οχήματος στον Κρατήρα Τζέζερο. Εκεί ακούγεται ένας ήχος ξυσίματος, την προέλευση του οποίου διερευνούν οι μηχανικοί της ομάδας (εκτιμάται πως μπορεί να είναι είτε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές είτε αλληλεπιδράσεις μεταξύ του συστήματος κίνησης και της επιφάνειας του Άρη). Η δεύτερη εκδοχή είναι μια συντομότερη συλλογή ήχων.

NASA · Sounds of Perseverance Mars Rover Driving – Sol 16 (16 minutes) NASA · Sounds of Perseverance Mars Rover Driving – Sol 16 (90-second highlights)

Σημειώνεται πως το μικρόφωνο EDL δεν προοριζόταν για χρήση στην επιφάνεια και οι δοκιμές του πάνω στη συγκεκριμένη κατάσταση λειτουργίας ήταν περιορισμένες πριν την εκτόξευση της αποστολής.

Το Perseverance έχει στείλει και άλλους ήχους από τον Άρη, μεταξύ των οποίων άνεμοι και ο ήχος από τη χρήση οργάνου λέιζερ πάνω σε βράχους για τη μελέτη της δομής και της σύστασής τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η γιαγιά του 3χρονου που έπεσε στο βαρέλι με το νερό – Οι τραγικές συμπτώσεις