ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα είναι γεγονός και μας δίνει μία «γεύση» από το μέλλον!

Ασθενοφόρο τεχνολογίας 5G από την Cosmote
Ασθενοφόρο τεχνολογίας 5G από την Cosmote

Αν πριν από μερικά χρόνια, κάποιος μας έλεγε ότι στην Ελλάδα του 2021 ένας γιατρός θα μπορούσε να εξετάζει από απόσταση τον ασθενή, την ώρα που εκείνος θα μεταφερόταν στο νοσοκομείο, καθοδηγώντας τον διασώστη στο ασθενοφόρο μέσα από ένα απτικό γάντι με αισθητήρες, πιθανότατα δεν θα τον πιστεύαμε. Για την ακρίβεια, η παραπάνω περιγραφή θα μας θύμιζε κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για μία ουτοπική υπόθεση ή για ένα sci-fi σενάριο, αλλά για ένα αληθινό περιστατικό, το οποίο έγινε πραγματικότητα χάρη στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ή διαβάσει για το πώς το 5G θα αναβαθμίσει σημαντικά πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας στο άμεσο μέλλον, κάτι που στην πραγματικότητα έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Αυτό που δεν είχαμε φανταστεί ή σκεφτεί ενδεχομένως, βέβαια, είναι το πώς τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, κάνοντας πραγματικότητα ακόμη και την ταχύτατη διάγνωση ενός ασθενή, πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα μας έδωσε τώρα το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα!

Οι νέες τεχνολογίες που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας

Τι ακριβώς είναι το 5G ασθενοφόρο και πώς η τεχνολογία μας οδήγησε σήμερα σε αυτό; Το περιστατικό που περιγράψαμε, πρόκειται ουσιαστικά για ένα πιλοτικό use case απομακρυσμένης εξέτασης ασθενούς, που έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G και πίσω από το οποίο βρίσκονται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η COSMOTE, που έχουν μακρόχρονη συνεργασία σε ερευνητικά έργα.

Σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΕΚΑΒ και την Ericsson, λοιπόν, η COSMOTE -η οποία παρεμπιπτόντως διαθέτει και το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα- παρουσίασε το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, σε μια πιλοτική εφαρμογή η οποία περιλάμβανε την απομακρυσμένη εξέταση ασθενούς μέσω COSMOTE 5G, από γιατρό στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των κρίσιμων λεπτών της διακομιδής του ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του ΕΚΠΑ, ο γιατρός ήταν σαν να βρισκόταν μέσα στο ασθενοφόρο. Και αρκεί να μετατρέψετε τις παρακάτω λέξεις σε εικόνες, για να πάρετε μία «γεύση» από το πώς η τεχνολογία 5G θα αποδειχθεί πολύτιμη στο μέλλον και σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουμε.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Από την πλευρά του, ο γιατρός του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, διέθετε οθόνη, ακουστικά, καθώς και ένα ειδικό χειριστήριο-joystick, που έστελνε σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη! Χάρη στο COSMOTE 5G, δηλαδή το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που έχει ξεπεράσει ήδη το 50%, αλλά και τα τεχνολογικά εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους και οι δυο, λοιπόν, συνεργάστηκαν άψογα από απόσταση. Σκεφτείτε απλώς ότι κουνώντας το χειριστήριο, ο γιατρός μπορούσε να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο! Όλα αυτά σε απόλυτο συγχρονισμό, χωρίς καμία καθυστέρηση και ενώ γινόταν live παρουσίαση της διαδικασίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, μας απέδειξε με τη βοήθεια του COSMOTE 5G ότι δεν απέχουμε πολύ από το high tech μέλλον, που μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας. Πάνω από όλα όμως, μας έδειξε το πώς οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος και δη, εκείνες που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου, μπορούν ακόμη και να σώσουν ζωές. Για τον Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανο Θεοχαρόπουλο, άλλωστε, «τα επόμενα χρόνια καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας». Και αυτές οι δηλώσεις είναι από μόνες τους αρκετές για να μας κάνουν να ανυπομονούμε να δούμε το πώς τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας μέσω των πιο εξελιγμένων τεχνολογικά συσκευών, οδηγώντας μας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Η ζωντανή παρουσίαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Σίγουρα αξίζει να σημειώσουμε ότι την πιλοτική εφαρμογή παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, παρουσία του πρύτανη καθηγητή Μ. Α. Δημόπουλου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Ε. Πικουλή, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή Ι. Εμμανουήλ και του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθηγητή Γ. Κουρουπέτρογλου. Το ΕΚΠΑ συμβάλλει στη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από μια σειρά δράσεων, όπως οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας, ενώ έχει μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με την COSMOTE σε ερευνητικά έργα και υποδομές 5G. Οι ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ δε, έχουν εμπλακεί στην έρευνα για το 5G από το 2011.

Έχοντας παρακολουθήσει την πιλοτική εφαρμογή 5G μαζί με τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, λοιπόν, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πλέον των 184 ετών προσφορά έχει σήμερα ισχυρό αποτύπωμα και σε θέματα έρευνας αιχμής με διεθνείς συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια, καθώς και με εταιρείες τεχνολογίας αιχμής, όπως η COSMOTE. Οι ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ έχουν εμπλακεί στην έρευνα για το 5G από το 2011 και συμμετείχαν στο πρώτο Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για το 5G, το METIS, με συντονιστή την Ericsson που συνέβαλε καταλυτικά στην προδιαγραφή του συστήματος 5G. Η σημερινή επίδειξη συνδράμει στον εμπλουτισμό των καινοτόμων εφαρμογών που μπορούν να υποστηρίξουν οι νέες γενιές κινητών επικοινωνιών και που καθίστανται πολύ σημαντικές για την κοινωνία. Η περίπτωση χρήσης για τον τομέα της υγείας που επεκτείνει τις μέχρι σήμερα δυνατότητες της τηλεϊατρικής αποσκοπεί στην εγκαιρότερη διάγνωση και προσδιορισμό της θεραπείας ασθενών, τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ο χρόνος απόκρισης και αντιμετώπισης του ασθενούς μπορεί να είναι καταλυτικής σημασίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, ανέφερε ότι «πλέον οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες στον χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αποτελούν αναγκαιότητα, τόσο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υγειονομικών στελεχών, όσο και για τη παροχή υπηρεσιών δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους τους ασθενείς». Ο ίδιος τόνισε ότι «η πιλοτική εφαρμογή του ασθενοφόρου με τεχνολογία 5G, θέτει τις βάσεις για τη μετεξέλιξη του ΕΚΑΒ σε μία υπηρεσία πρότυπο στα standards αντίστοιχων υπηρεσιών του επείγοντος του Εξωτερικού». Όπως πρόσθεσε, «ο διασώστης, που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, αποκτά όλα τα εχέγγυα που θα του δώσουν τη δυνατότητα της βέλτιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ώστε να αντεπεξέλθει στο ομολογουμένως δύσκολο καθημερινό έργο του».