ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα το 2019

Πώς θα προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα το 2019
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
pixabay

Όσοι θεωρούσατε πως κάτι θα μπορούσε να αλλάξει στο νέο έτος και να είμαστε πιο ασφαλείς στον κυβερνοχώρο, οι δύο πρώτοι μήνες σας έχουν διαψεύσει. Εκείνο που μένει να κάνετε είναι να λάβετε μέτρα προστασίας ακολουθώντας απλές συμβουλές.

Άλλωστε όλες οι ενδείξεις θέλουν το 2019 οι κλοπές δεδομένων να ξεπερνούν εκείνες του 2018. Χρόνο με το χρόνο οι χάκερς γίνονται ικανότεροι και κυνηγούν τα πάντα: από τα στοιχεία των καρτών σας μέχρι το ΑΜΚΑ σας και την διεύθυνση των σπιτιών σας.

Ισχυροποιείστε τους κωδικούς σας

Φυσικά είναι ευκολότερο να χρησιμοποιείτε κωδικούς οι οποίοι αποτελούνται από λέξεις και αριθμούς που σας είναι γνώριμοι όπως μια διεύθυνση ή κάποια γενέθλια. Ευκολότερο όμως είναι και για τους χάκερς που ελπίζουν να κάνετε ακριβώς αυτό.

Ένα άλλο λάθος που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι η χρήση του ίδιου κωδικού σε πολλαπλά σάιτς. Αρκεί για τους χάκερς να «σπάσουν» την πρόσβαση σε ένα και τότε πολύ εύκολα θα έχουν σε όλα. Οι ειδικοί συστήνουν μεγάλους κωδικούς τουλάχιστον 10 στοιχείων τα οποία θα αποτελούνται από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, πεζά και κεφαλαία. Αν θεωρείτε πως δεν θα τα καταφέρετε χρησιμοποιείστε κάποιο από τα σάιτ που υπάρχουν και παράγουν ισχυρούς κωδικούς. Επειδή όμως αυτά δεν θα τα θυμάστε, υπάρχουν προγραμματάκια τα οποία θα σας λύσουν τα χέρια.

Προσαρμόστε τα προφίλ σας

Τα όσα μοιραζόμαστε στα social media συνήθως είναι ακίνδυνα όμως όχι όταν αυτά αφορούν την προσωπική μας ζωή. Θωρακίστε τον λογαριασμό σας αρχικά αλλάζοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου. Για αρχή ορίστε ποιοι μπορούν να βλέπουν ή να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας αποκλείοντας τους αδιάκριτους. Δεν είναι καλή ιδέα στα προφίλ σας να φαίνονται τα γενέθλιά σας, που πήγατε σχολείο, την οδό που μεγαλώσατε ή που ζείτε τώρα.

Ενημερώστε το λογισμικό

Με το να κάνετε ενημέρωση του λογισμικού που χρησιμοποιείτε, κλείνετε τα «παράθυρα» που χρησιμοποιούν οι επίδοξοι χάκερς. Οπότε μην αδιαφορείτε όταν μια εφαρμογή στη συσκευή σας ζητάει να ενημερωθεί. Μπορείτε να προγραμματίσετε σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση τις ενημερώσεις των συσκευών ώστε να μην ασχολείστε και με αυτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να κάνετε αλλά τα παραπάνω είναι μια καλή αρχή ώστε να ανησυχείτε λιγότερο. Πραγματικά ασφαλείς δεν θα είστε ποτέ έστω και μέχρι σήμερα δεν σας έχουν χακάρει. Για να μην συμβεί ποτέ αυτό θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας και γιατί όχι σκεφθείτε να αγοράσετε ένα καλό antivirus για τις συσκευές σας.

Σχετικές ειδήσεις