TRAVEL

Μια Θεοσκέπαστη – Θαλασσινή Παναγιά στη Χώρα της Άνδρου

Μια Θεοσκέπαστη – Θαλασσινή Παναγιά στη Χώρα της Άνδρου
Δείτε τις φωτογραφίες

Η εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσινής ονομάστηκε Θεοσκέπαστη και έκτοτε ατενίζει άλλοτε τη φουρτουνιασμένη θάλασσα

Bρίσκεται στην Άνδρο και συγκαταλέγεται σε ένα από τα 30 ομορφότερα ξωκλήσια της χώρας μας. Ο λόγος για την Παναγία την Θαλασσινή, η οποία στέκεται αγέρωχη πάνω στον βράχο της εισόδου στη χώρα της Άνδρου και μαζί με τον Άγιο Νικόλα προστατεύει τους θαλασσινούς, ενώ δίνει την ελπίδα για τον γυρισμό όλων των ξενιτεμένων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, ο οποίος είναι αρκετά εντυπωσιακός, η εικόνα της Παναγιάς έρχονταν από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φως. Το βράδυ εκείνο η θάλασσα ήταν αρκετά φουρτουνιασμένη και οι ντόπιοι είδαν το φως να σταματά σε μια σπηλιά, ενώ έκπληκτοι βρήκαν την εικόνα Της πάνω σε φύκια μέσα στη σπηλιά.

Πήραν την εικόνα και τη μετάφεραν στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, μα την επομένη η εικόνα είχε ξαναγυρίσει στο αρχικό της μέρος. Οι Ανδριώτες αποφάσισαν να χτίσουν στο σημείο εκείνο έναν ναό για τη χάρη Της. Όμως η έλλειψη ξυλείας δεν επέτρεψε στους ντόπιους να ολοκληρώσουν την εκκλησία και να χτίσουν τη σκεπή της. Η ίδια η Παναγιά όμως φρόντισε γι’ αυτό.

Την ίδια στιγμή ένα άλλο καράβι φορτωμένο με ξύλα κινδύνευε να βυθιστεί στο πέλαγος, στα ανοιχτά της Άνδρου. Ο καπετάνιος μαζί με όλους τους ναυτικούς παρακαλούσαν την Παναγία να τους σώσει από τον επικείμενο κίνδυνο. Φωτισμένος ο καραβοκύρης έριξε όλη τη ξυλεία που μετάφερε το καράβι στη θάλασσα ώστε να το αλαφρύνει.

Το πλοίο σώθηκε και η ξυλεία βρέθηκε στην είσοδο της σπηλιάς, ενώ οι ντόπιοι κατάφεραν να χτίσουν τη σκεπή της εκκλησίας που αφιερώθηκε στην Παναγία της Θάλασσας.

Η εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσινής ονομάστηκε Θεοσκέπαστη και έκτοτε ατενίζει άλλοτε τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και άλλοτε την ηρεμία της μέσα από μια πανέμορφα ιδιαίτερη τοποθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους κανόνες στις αγιογραφίες αναφέρεται ότι, η μητέρα του Χριστού φοράει πάντα κόκκινο χιτώνα εξωτερικά, που δηλώνει την ανθρώπινη φύση της και μπλε ή σκούρο πράσινο από μέσα, που μαρτυρεί την άμεση συσχέτισή της με τη γέννηση του Θεανθρώπου. Η εικόνα της Παναγιάς της Θαλασσινής είναι η μοναδική που φαίνεται η Παναγία να φοράει μπλε ρούχα, ταυτιζόμενη απόλυτα με το γαλανό χρώμα της θάλασσας.

Στις μέρες μας, η Παναγιά η Θαλασσινή της Άνδρου μαζί με το άγαλμα του Ναύτη και τον φάρο Τουρλίτη αποτελούν ένα τρίπτυχο υψηλού συμβολισμού του νησιού, αλλά και τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Χώρας του.

Η Σύναξη της Παναγίας Θαλασσινής στην Άνδρο εορτάζεται κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, στις 15 Αυγούστου.

Πηγή: travel-inspiration.gr