TRAVEL

Μόσταρ: Το μικρό διαμάντι της Βοσνίας με το έντονο άρωμα ανατολής

Μόσταρ: Το μικρό διαμάντι της Βοσνίας με το έντονο άρωμα ανατολής
Γραφικά λιθόστρωτα στενά, παραδοσιακά σπίτια, καφενέδες, εστιατόρια με γεύσεις ανατολής, ανθισμένοι κήποι και στη μέση όλων ο αναζωογονητικός ποταμός Νερέτβα
travel-inspiration.gr

Βοσνία - Μόσταρ: Η περιοχή συγκεντρώνει ένα μεγάλο πλήθος από τουρίστες όλων των εθνικοτήτων

Βρίσκεται στη Βοσνία και είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ο λόγος για το Μόσταρ, τη μικρή αυτή πανέμορφη πόλη που έχει γίνει γνωστή από την περίφημη παλιά γέφυρα Στάρι Μοστ, στην οποία οφείλει μάλιστα και το όνομά της (Βοσνιακά: Stari Most, δηλαδή παλαιά γέφυρα), και τους πύργους στις άκρες της (Βοσνιακά: mostari, δηλαδή αυτός που φυλάει τη γέφυρα).

Γραφικά λιθόστρωτα στενά, παραδοσιακά σπίτια, καφενέδες, εστιατόρια με γεύσεις ανατολής, ανθισμένοι κήποι και στη μέση όλων ο αναζωογονητικός ποταμός Νερέτβα, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια του ανατολικού τμήματος της λεκάνης της Αδριατικής, να χαρίζει τα πιο όμορφα χρώματά του. Σήμα κατατεθέν, η παλιά γέφυρα, η οποία χτίστηκε κατ’ εντολή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, μαθητή του διάσημου αρχιτέκτονα Σινάν, Μιμάρ Χαϊρουντίν και κατασκευάστηκε μέσα σε 9 χρόνια αφ΄ ότου ξεκίνησε η κατασκευή της τον Οκτώβριο του 1557, ενώ αποτέλεσε και το πρώτο μνημείο της χώρας που περιλήφθηκε στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

vosnia1.jpg

Η γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς στις 9 Νοεμβρίου του 1993, περίοδος κατά την οποία η Βοσνία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία. Όμως το 2004 ανακατασκευάστηκε πλήρως, ενώ κατά την ανακατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν όσοι από τους αυθεντικούς ογκόλιθους βρέθηκαν μέσα στο ποτάμι.

Στην αριστερή όχθη του Νερέτβα, η παλιά αγορά Kujundziluk αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει όλη τη μαγεία της ιστορίας του Μόσταρ. Το παζάρι γεμίζει όλον τον κεντρικό δρόμο με παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια αλλά και καταστήματα με είδη μουσουλμανικής τέχνης, τα οποία πωλούν από αναμνηστικά και είδη ρουχισμού μέχρι αντικείμενα του πολέμου όπως στρατιωτικά καπέλα, οβίδες, αλλά και παλιές φωτογραφίες του Τίτο. Κατά την οθωμανική περίοδο, εδώ βρίσκονταν τα εργαστήρια των χειροτεχνών, πάνω από 500 στο σύνολό τους, με κυριότερα, αυτά της παραγωγής χαλκού μα και τα υπέροχα υφαντουργεία «ανατολίτικων» χαλιών.

vosnia2.jpg

Η περιοχή συγκεντρώνει ένα μεγάλο πλήθος από τουρίστες όλων των εθνικοτήτων, συνθέτοντας ένα υπέροχο ανθρώπινο παζλ που κινούνται αδιάκοπα στην υπέροχη αυτή πόλη, ενώ η έντονη ανατολίτικη ατμόσφαιρα κυριαρχεί σε κάθε γωνιά, κάθε στενό, κάθε γεύση, κάθε μυρωδιά, κάθε βήμα… και μην ξεχάσετε… μεγάλη προσοχή στα ασυνήθιστα γλυστερά σκαλοπάτια της γέφυρας, θα με θυμηθείτε…

vosnia3.jpg

Πηγή: travel-inspiration.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεράγεβο 1992 – Σεράγεβο 2022: Η ιστορία του πολέμου μέσα από το παιδί της εμβληματικής φωτογραφίας