μουσεία εκθέματα
Tα μουσεία αφηγούνται ολόκληρη την ιστορία ενός πολιτισμού
Πηγή: Pexels
TRAVEL

Τρία νέα μουσεία που άνοιξαν μέσα στο 2023 και θέλουμε να δούμε από κοντά

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδραση από ένα μουσείο

Το 2023 φτάνει στο τέλος του και ο Δεκέμβριος, ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου είναι ήδη εδώ. Για εσάς που σκέφτεστε ποιο θα είναι ένα από τα τελευταία ταξίδια της χρονιάς πριν τις γιορτές, τώρα που οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδανικές για πολλούς περιπάτους και υπαίθριες δραστηριότητες, η καλύτερη λύση θα μπορούσε να είναι ένας πολιτιστικός προορισμός. Διότι, μέσα από την Tέχνη, έχετε όλο τον χρόνο να γνωρίσετε έναν νέο, πιθανώς άγνωστο πολιτισμό με τα μουσεία να αφηγούνται ολόκληρη την ιστορία του.

Όσοι από εσάς απολαμβάνετε, λοιπόν, να κάθεστε με τις ώρες μπροστά από τα εκθέματα ενός μουσείου και να τα ερμηνεύετε με κάθε πιθανό σενάριο που δημιουργείται στο μυαλό σας, επιλέξτε την παρέα που θα σας συντροφεύσει και δείτε τη λίστα με τις επιλογές που σας ετοιμάσαμε.

Το νέο μουσείο του Ψυχρού Πολέμου στη Δανία

Από τον Φεβρουάριο του 2023, οι επισκέπτες της Δανίας έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο από μια νέα οπτική γωνία στο Regan Vest – ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο που παρέμεινε ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της χώρας για δεκαετίες. Μέσα στο δάσος Rold Skov και κάτω από την επιφάνεια της γης, το Regan Vest κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 για να προστατεύσει τη δανική κυβέρνηση και τη βασίλισσά της σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για αυτό τον σκοπό.

μουσείο Δανία
Regan Vest – Ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο που έγινε μουσείοunsplash

Οι εκθέσεις, στο υπόγειο καταφύγιο με το υπέργειο μουσείο, αναδεικνύουν πώς ήταν η ζωή των Δανών πολιτών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα πολιτικά μέτωπα που οδήγησαν στον πόλεμο, ακόμη και τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα το 1945 στην άλλη άκρη του κόσμου.

Επειδή θα βρίσκεστε στη Δανία, δεν γίνεται να μην περιπλανηθείτε ώστε να γνωρίσετε το μοναδικό πολιτισμό της. Πέρα από το μουσείο, πρέπει σίγουρα να εντάξετε στο πρόγραμμά σας την επίσκεψη στο Nyhavn Canal, το χαρακτηριστικό σημείο της Κοπεγχάγης με τα πολύχρωμα σπιτάκια, στο οποίο αποκλείεται να μην σταθείτε για φωτογραφίες.

Μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας κατευθυνόμενοι προς το χειμερινό παλάτι της βασιλικής οικογένειας και την αγορά- πεζόδρομο Stroget, έναν από τους μεγαλύτερους πεζοδρόμους στον κόσμο. Μην παραλείψετε να κάνετε και μία στάση σε έναν φούρνο για να δοκιμάσετε το μοναδικό κρουασάν τους με ζάχαρη που καραμελώνει εξωτερικά.

Μουσείο Ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σεούλ

Στη γειτονιά Chang- Dong της Σεούλ, από τον Ιούλιο του 2023, έχει ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο μουσείο της χώρας που είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε τέσσερις ορόφους αναδεικνύονται όλα όσα σχετίζονται με τα ρομπότ και τους υπολογιστές, με τα drones και άλλα παραδείγματα συστημάτων.

Η ιδέα πίσω από το μουσείο είναι να υποστηριχθεί η δημόσια εκπαίδευση στις ρομποτικές τεχνολογίες, τομέας στον οποίο η οικονομία της Νότιας Κορέας έχει επενδύσει σημαντικά. Το μουσείο όχι μόνο προσθέτει γνώση και ενδιαφέρον για την τεχνολογία με τον φουτουριστικό του χώρο, αλλά βοηθάει την επόμενη γενιά προγραμματιστών και τους λάτρεις της τεχνολογίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές εξελίξεις.

Λειτουργώντας ως παράρτημα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Σεούλ, το μουσείο «θαυμάτων των ρομπότ» σχεδιάστηκε από τους Melike Altinisik Architects με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Είναι ένα από τα θέματα που δεν γίνεται να μην σας έχουν απασχολήσει αφού εισχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας.

Το πρώτο μουσείο στη Νότια Κορέα αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη
Το πρώτο μουσείο στη Νότια Κορέα αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνηunsplash

Αν επιθυμείτε να έχετε μια συνολική εικόνα για την κορεάτικη κουλτούρα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα πέντε βασικά ανάκτορα της Σεούλ και τον πύργο της, που με το υψόμετρο του να φτάνει μόλις τα 480 μέτρα, θα έχετε μια πανοραμική θέα της πόλης. Τέλος, μπορείτε να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας με την επίσκεψη στον ναό Jogyesa, έναν από τους σημαντικότερους βουδιστικούς ναούς της πόλης που αποτελεί τον κύριο χώρο για βουδιστικές εκδηλώσεις και τελετουργίες.

Factory International στο Μάντσεστερ

Από τον Ιούνιο του 2023, λειτουργεί στο Μάνστεστερ το μουσείο Factory International, που έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμιος προορισμός για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη μουσική». Ένα νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης και ένα πολιτιστικό κέντρο εμπνευσμένο από τη μουσική σκηνή της πόλης της δεκαετίας του 1990.

Σχεδιασμένο από το ΟΜΑ του Ρεμ Κούλχαας, το μουσείο βρίσκεται στον πρώην χώρο των Granada Studios στο κέντρο του Μάντσεστερ. Αποτελείται από τρεις κύριους χώρους και φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης και εγκαταστάσεις, συναυλίες, καθώς και παραστάσεις θεάτρου και όπερας, ενώ είναι επίσης η μόνιμη έδρα του εξαμηνιαίου Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.

Factory International
Tο μουσείο Factory International έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμιος προορισμός για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη μουσική»unsplash

Για να γνωρίσετε παραπάνω την πόλη του Μάντσεστερ, μετά το μουσείο, ξεκινήστε την περιήγησή σας από την καρδιά της πόλης σε δύο από τα εντυπωσιακότερα παραδείγματα της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής, το Δημαρχείο και τον Καθεδρικό Ναό, ένα από τα παλαιότερα κτίρια και ορόσημό του. Περπατήστε ατελείωτα στο Heaton Park, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης που αποτελεί μια όαση πρασίνου και ψυχαγωγίας και καταλήξτε στο ιστορικό στάδιο του Old Trafford και στο National Football Museum, το μεγαλύτερο μουσείο ποδοσφαίρου στον κόσμο, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Σε κάθε προορισμό, η τέχνη είναι αυτή που μπορεί να σας ταξιδέψει σε μέρη του μυαλού σας ή στο μέρος που βρίσκεστε. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδραση από ένα μουσείο- προορισμό στις πιο ανανεωμένες εκθέσεις, για να κλείσει όμορφα ο χρόνος. Μην αργείτε, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε νέες εμπειρίες σε κάθε γωνιά της Γης!


Διαβάστε επίσης

Μιλάνο: 5 λόγοι για να επισκεφθείς την πρωτεύουσα της μόδας, του Duomo και των ζυμαρικών

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι: Οκτώ στάσεις που πρέπει να κάνεις στην «Πόλη του Φωτός»

Στη Νορβηγία θα ζήσετε νύχτες... πολικές και θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας

Από το χωριό του Ποπάυ στην «χρυσή πόλη»: 6 προορισμοί που είναι καλύτεροι τον Νοέμβριο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ