ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Σκληρό παζάρι με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Σκληρή στάση και στο θέμα της άρσης του προστατευτικού καθεστώτος για την πρώτη κατοικία τηρεί η τρόικα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθεί στις ασφυκτικές πιέσεις, αντιπροτείνοντας ήπιες παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα.

Η τρόικα ουσιαστικά ζητά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και να καθορίζει το δικαστήριο ποιος δανειολήπτης έχει πραγματική αδυναμία πληρωμής των δανείων του και ποιος είναι κακοπληρωτής και «κρύβεται» πίσω από τις ευνοϊκές διατάξεις για να μην πληρώνει αν και έχει τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, η κυβέρνηση προτείνει:

1) Την κατάργηση της διάταξης με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες ως 200.000 ευρώ.

2) Τη μείωση των ορίων της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές.

Σήμερα δεν μπορεί να κατασχεθεί για οποιαδήποτε οφειλή η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

3) Την καθιέρωση των θεσμών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης».

Έτσι, λοιπόν, θα δημιουργηθεί μια λίστα με τις απαραίτητες δαπάνες που χρειάζεται ένας δανειολήπτης για να ζήσει.

Με βάση την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα, θα αφαιρούνται οι δαπάνες διαβίωσης και τα χρήματα που θα περισσεύουν θα θεωρείται ότι μπορούν να διατεθούν για την αποπληρωμή των δανείων.

Όσοι δανειολήπτες συνεργάζονται και είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού και της απώλειας της κύριας κατοικίας τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι πλειστηριασμοί στο επίκεντρο του ραντεβού Χατζηδάκη - τρόικας

Χατζηδάκης: Δεν συζητήσαμε για πλειστηριασμούς

ΕΚΠΟΙΖΩ: Πάνω από 26.000 υπογραφές για «φρένο» στους πλειστηριασμούς

Εκβιάζουν για πλειστηριασμούς