ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότια Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, «έφυγε ήσυχα» σε ηλικία 95 ετών, μεταξύ των συγγενών του, στο σπίτι του, την Πέμπτη,

Συγκίνηση έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο, η απώλεια του Νέλσον Μαντέλα. Στα 95 χρόνια της ζωής του κατάφερε να αφήσει πίσω του μια παρακαταθήκη σε όλη την ανθρωπότητα. Και οι στιγμές-σύμβολα αυτής της πορείας ήταν πολλές.

Η πορεία του

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο πρώτος έγρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1944 έως το 1999 αλλά και επαναστάτης ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ της Νότιας Άφρικής.

nelson mantela 8

Ήταν δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου και έγινε μέλος το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ και για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress). Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Πρώτο του μέλημα μόλις αφέθηκε ελεύθερος ήταν να παροτρύνει τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994 και παράλληλα, κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. «Ας μην αφήσουμε ποτέ τις μελλοντικές γενιές να πουν ότι η αδιαφορία, ο κυνισμός, ο εγωισμός μας στέρησαν τη δυνατότητα να φανούμε αντάξιοι των ιδανικών του ανθρωπισμού, τις οποίες το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συμπυκνώνει», δήλωσε κατά την βράβευσή του.

Μέσα σε όλα αυτά, έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 και από τότε έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS.

nelson mantela 9

Ο ίδιος δήλωνε ότι «ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά μια μερίδα ατόμων τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο».

Τον Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου «Ημέρα του Μαντέλα» και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού.

nelson mantela 3

Επίσης, έγραψε δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, το «Μακρύ δρόμο προς την ελευθερία» και το «Συζητήσεις με τον εαυτό μου» που έγιναν διεθνή μπεστ-σέλερ ενώ το ντοκιμαντέρ «Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία», αποτυπώνει την ιστορία του μεγάλου νοτιοαφρικανού ηγέτη από το ξεκίνημά του σε ένα μικρό χωριό, μέχρι την ορκωμοσία του, ως του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Μερικές από τις σημαντικότερες ρήσεις του

«Αφιέρωσα τη ζωή μου στον αγώνα του λαού της Αφρικής. Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Λάτρεψα το ιδανικό μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για του οποίου την πραγμάτωση εύχομαι να ζήσω και να το πετύχω. Αλλά, εάν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω» (δήλωση στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια, 20 Απριλίου 1964).

nelson

«Δεν αρνούμαι, ωστόσο, ότι σχεδίασα πράξεις σαμποτάζ. Δεν το έπραξα από κάποιο πνεύμα απερισκεψίας ούτε επειδή τρέφω κάποια αγάπη για τη βία. Το έπραξα σαν αποτέλεσμα ήρεμης και νηφάλιας εκτίμησης της πολιτικής κατάστασης στην οποία ζούμε μετά από πολλά χρόνια τυραννίας, εκμετάλλευσης, καταπίεσης του λαού μου από τους λευκούς» (δήλωση στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια, 20 Απριλίου 1964).

«Περπάτησαν τον μακρύ δρόμο προς την ελευθερία. Προσπάθησα να μην παρεκκλίνω. Έκανα στραβοπατήματα κατά τη διαδρομή. Όμως ανακάλυψα το μυστικό ότι αφού σκαρφαλώσει κανείς ένα μεγάλο λόφο, ανακαλύπτει μόνον ότι υπάρχουν πολλοί λόφοι ακόμη μπροστά του» (από την αυτοβιογραφία του «Ο Μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία»)

«Πρόκειται για πόλεμο (ο Νέλσον Μαντέλα για το AIDS). Έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όλους τους προγενέστερους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να συζητούμε και να διαφωνούμε, τη στιγμή που πεθαίνουν άνθρωποι».

nelson3

Πλήθος κόσμου εξέφρασε την λύπη του για την μεγάλη απώλεια. Ανάμεσα τους και πολλοί πολιτικοί αρχηγοί κρατών καθώς και ο στενός του φίλος, Γιώργος Μπίζος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επαίνεσε τον Νέλσον Μαντέλα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, τον χαρακτήρισε «ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».

ban

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι: « Ο Νέλσον Μαντέλα, αποτελεί έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

merkel

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε από όλους τους αδικημένους του πλανήτη, αλλά, ίσως περισσότερο, γιατί το παράδειγμά του, στη ζωή και στους αγώνες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί στο ορατό μέλλον. Ένας αληθινός ήρωας, ένας υπέροχος άνθρωπος, μια συγκλονιστική προσωπικότητα που αφήνει πίσω του τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια θυσία για πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά. Η εικόνα της Νότιας Αφρικής δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη σκέψη όσων πιστεύουν ότι οι μάχες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια μοναδική πραγματική δικαίωση για τις ηγεσίες και τις κοινωνίες των λαών μας», ενώ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει σε ανακοίνωση του: «Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη Ιστορίας της».

Τέλος, ο Έλληνας Γιώργος Μπίζος είναι ο άνθρωπος που συντρόφευσε τον Νέλσον Μαντέλα στα δύσκολα χρόνια της φυλακής, στο Ρόμπεν Άιλαντ και όπως δήλωσε «Θυσίασε την ζωή του, όχι για τον εαυτό του, αλλά για το καλό του λαού της Νοτίου Αφρικής, του λαού της Αφρικής και των λαών του κόσμου».

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Τι λέει ο Έλληνας «άνθρωπος του Μαντέλα»

Παγκόσμια συγκίνηση και φόρος τίμης στον Νέλσον Μαντέλα

«Έφυγε» ο ήρωας κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα

Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα (βίντεο + φωτογραφίες)

Μπαν Κι-μουν: Πηγή έμπνευσης ο βίος του Νέλσον Μαντέλα (βίντεο)

Ομπάμα: Ο Μαντέλα ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους (vid)

Αμερικάνικο Κογκρέσο για Μαντέλα: Ο κόσμος έχασε έναν κολοσσό

Τζον Κι: Πρότυπο ηγέτη ο Μαντέλα

Μπιλ Κλίντον: «O Μαντέλα είναι πρωταθλητής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Μέρκελ: «Το παράδειγμα του Μαντέλα αποτελεί έμπνευση τους ανθρώπους»