ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Απόφαση για ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμη»

Πούτιν: Απόφαση για ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμη»

Οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα είναι "νόμιμη", διότι "έχουμε αίτημα του νόμιμου προέδρου" της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την αποπομπή και τη φυγή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Λίγο αργότερα έλεγε στους δημοσιογράφους ότι προειδοποίησε τον Γιανουκόβιτς ότι "δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον" στην Ουκρανία.
Τη νύχτα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είχε ανακοινώσει ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε την 1η Μαρτίου, δηλαδή το Σάββατο, από τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού ο έκπτωτος πρόεδρος που έχει καταφύγει στη Ρωσία είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο μόλις την προηγούμενη μέρα.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν διάβασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιστολή του Γιανουκόβιτς προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου,...Για τον λόγο αυτόν απευθύνομαι προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τού ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της τάξης, της ειρήνης και της σταθερότητας και για την υπεράσπιση του ουκρανικού πληθυσμού. Υπογραφή: Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 1η Μαρτίου 2014".

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε όμως από το Ροστόφ επί του Ντον στις 28 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος είχε δηλώσει: "Κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν έχω την πρόθεση να ζητήσω στρατιωτική συνδρομή".

Σύμφωνα με την Μαρί Λίπμαν του ινστιτούτου Carnegie στη Μόσχα "είτε τον ανάγκασαν να γράψει τη επιστολή , είτε απλώς ανακοίνωσαν ότι την υπέγραψε". "Το μόνο χρήσιμο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Γιανουκόβιτς για τη Μόσχα, ήταν να ζητήσει (ρωσική) στρατιωτική συνδρομή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 28ης Φεβρουαρίου. Και δεν το έκανε. Και δεν ζήτησε δημοσίως από τον Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία".