ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία αν εμποδίσει τις ουκρανικές εκλογές

Σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία αν εμποδίσει τις ουκρανικές εκλογές

Να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ώστε να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά κάποια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας της συνολικά σε περίπτωση που η Μόσχα παρεμποδίσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συνέδεσαν την απειλή τους με τις ουκρανικές εκλογές στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν νωρίτερα στο Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντησή τους - στην οποία κυριάρχησε η ουκρανική κρίση - στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είπαν ότι δεσμεύονται από κοινού να επιβάλλουν σκληρότερες κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι τομείς της ρωσικής οικονομίας θα στοχοθετηθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως ο επόμενος γύρος των κυρώσεων θα πλήξει τομείς ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο κατασκευαστικός κλάδος, αλλά και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Η 25η Μαΐου δεν είναι καθόλου μακριά», υπενθύμισε η Μέρκελ. «Αν δεν καταστεί δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, (η επιβολή) περαιτέρω κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε η ίδια.

Αν και δεν διευκρίνισε σε ποιους τομείς θα στραφούν οι κυρώσεις, ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε ορισμένες διαστάσεις των σχεδιασμών των δύο πλευρών. «Η ιδέα ότι θα κλείσει εντελώς η στρόφιγγα για όλες τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου είναι μη ρεαλιστική, νομίζω», είπε ο Ομπάμα.

«Αλλά υπάρχει ένα φάσμα προσεγγίσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των όπλων, στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές πιστώσεις — σε όλους εκείνους τους τομείς που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό στο μεταξύ «να εξετάσουμε μεσοπρόθεσμα τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε μια ενεργειακή ένωση στην ΕΕ», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως χρειάζεται να μελετηθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες σε ορίζοντα 10ετίας έως 15ετίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί προμηνύουν εμφύλιο! (videos+photos)