ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επανάκτηση ελέγχου των συνόρων από τον στρατό

Ουκρανία: Επανάκτηση ελέγχου των συνόρων από τον στρατό

Οι ουκρανικές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία και δεν επιτρέπουν πλέον την μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών κατά μήκος της μεθορίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μιχαϊλο Κόβαλ, την ίδια ώρα που οι ζωές χάνονται η μία μετά την άλλη.

"Οι δυνάμεις μας περικύκλωσαν την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και επανέκτησαν τον έλεγχο στην ουκρανική μεθόριο. Την περασμένη εβδομάδα αποκλείσαμε την πιθανότητα μεταφοράς από τη Ρωσική Ομοσπονδία στρατιωτικού εξοπλισμού", δήλωσε ο υπουργός στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω του εκπροσώπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζει ότι δεν συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία αλλά ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων.

Παράλληλα, μαίνονται για δεύτερη συναπτή μέρα οι σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι σκοτώθηκαν περίπου 300 φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ο απολογισμός αναφορικά με τα θύματα από την πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή παρότι ένας διοικητής τους δήλωσε χθες ότι υπέστησαν "βαριές απώλειες" όταν εξουδετερώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις που έφεραν βαρύ οπλισμό.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επτά στρατιώτες τους σκοτώθηκαν στις χθεσινές μάχες. Σήμερα οι συγκρούσεις διεξάγονται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς χθες το πρωί ανατολικά της πόλης Κράσνι Λιμάν ύστερα από την άρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών να καταθέσουν τον οπλισμό τους σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις περιορίζουν σταδιακά την παρουσία των αυτονομιστών στην περιοχή παρότι οι φιλορώσοι, οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατά της κεντρικής εξουσίας του Κιέβου ύστερα από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Γιανουκόβιτς, εξακολουθούν να ελέγχουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Σλαβιάνσκ.

Ο Βλαντισλάβ Σελεζνίοφ, εκπρόσωπος της "αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης" του Κιέβου, δήλωσε ότι περίπου 300 αυτονομιστές σκοτώθηκαν κοντά στα χωριά Γιαμπίλ και Ζάκιτνε από αεροπορικές επιδρομές και πυρά όλμων.

Βαρέα όπλα κατασχέθηκαν από τους αυτονομιστές, περιλαμβανομένων ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού, ενός φορτηγού που έφερε πολυβόλο μεγάλου διαμετρήματος, ενός φορητού εκτοξευτή πυραύλων και μικρότερων όπλων, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook.

"Οι απώλειες σε Ουκρανούς στρατιώτες είναι επτά νεκροί και 30 τραυματίες. Η στρατιωτική δράση συνεχίζεται", πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Δυτικοί ισλαμιστές καλούν τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στο ΙΚΙΛ